[D221-] 抗俄衛國 144: Slava Ukraini 烏軍成功光復Lyman 繼續光復盧甘斯克州的時代革命

1001 回覆
25 Like 5 Dislike
戰略失敗有咩新玩具都係留低俾烏軍玩
烏軍可能又要用一個星期 來清點 俄軍遺留既裝備
芬蘭親蘇Finlandization = 俾俄國玩到臭晒

芬蘭1991年已經放棄,芬蘭1995年加入歐盟,之後歐盟會員國芬蘭成為北約戰略伙伴,2022年芬蘭都申請成為北約會員國
紹伊古一戰封塵, 都係用左1小時22分.
嗯, 係時候要重溫一下愛因斯坦既相對論
芬蘭親蘇Finlandization = 俾俄國、中国同華文傳媒玩到臭晒

芬蘭1991年已經放棄finlandization,芬蘭1995年加入歐盟,之後歐盟會員國芬蘭成為北約戰略伙伴,2022年芬蘭都申請成為北約會員國
紹伊古一戰收檔
咪又係一發rpg貨仔
你下次可以直接copy twitter條link
會方便D睇
原文係一個76歲美國志願老兵寫,經歷過越戰
條link入面個blog整合咗佢喺twitter嘅po
https://ukrainevolunteer297689472.wordpress.com/2022/09/30/its-a-slaughter/
佢唔係現場出現就冇事,去得嗰度就可能有呢啲風險
唔會為俄狗傷心 沒有一個是無辜的
萊曼收復仲有個大優勢
就係可以將斯拉夫揚斯克嘅守軍釋放出來
巴赫穆特可以穩住
華格納班囚犯可以返去繼續服刑
而且烏軍掌握東線主動權
博羅瓦收復應該都係短期嘅事
之後東線由北往南搵防守脆弱位就攻
斯瓦托夫 北頓 頓涅茨克城 哥羅夫卡
睇下會攻邊個 今次真係拭目以待
https://twitter.com/new27brigade/status/1576433541641998336?s=20&t=pxieekMeGKMxFvtfgjJZMA

照呢段文章形容,battle of lyman呢場根本算唔上係戰鬥,只係烏軍壓倒性單方面屠殺俄匪。

普京落下殘暴又不顧戰術現實的命令,最後導致無數士兵毫無意義地送命。

絕對無咁輕鬆
烏軍一樣有唔少損失
尤其而家南線久攻都得好少進展,davydiv brid果個位好似打咗兩個月
蛾軍當初都因為係戰線太多先被反cup,到中期東,南戰線都唔係太理想,根本蛾只有能力hold一條戰線。
今日仲難
用當初最精銳嘅職業軍人,打兩條戰線慢慢推應該效果會顯著啲,但普京眼高手低

赫爾松會放到最後
先收復烏東一帶, 至少穩固左防線, 就會收復馬立波,
再由馬立波用ATACMS打爆哈赤大橋, 斷佢補給.
然後就打長期戰, 等赫爾松同克里米亞收皮.

但由而家普京既套路, 有可能再次由白俄打落基輔.
用人海戰術. 到時睇下烏軍點應對.
即係逼死白俄先
俄佬會唔會又係二十大落中共面,專登果日扔核?
如果嗰班都係冇咩裝備 又冇咩重火力支援 基輔一人一支槍有冇得諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞