[D221-] 抗俄衛國 144: Slava Ukraini 烏軍成功光復Lyman 繼續光復盧甘斯克州的時代革命

1001 回覆
25 Like 5 Dislike
當然可以噉做,呢點我無異議啊

問題係 「被制裁國有冇方法應對」同埋「制裁本身係咪干涉」係兩回事

即係「烏克蘭有冇辦法抵抗俄羅斯入侵」,同埋「俄羅斯嘅所謂軍事行動係咪戰爭」都係兩個問題
啱啊
所以經濟滲透、制裁,都係干涉嘅一種
而唔係好似上面所講一定要直接郁到政府公權力先算干涉
干涉唔係截然二分有定無,而係由強至弱嘅光譜
噉上面#162講緊castro時期
同埋古巴嘅「自閉」 係講緊畀 美國embargo(again我唔係評論呢種做法嘅對錯)
畀人排擠唔叫玩自閉啩
的確係, 反正可以講畀烏軍炸佐

無人查到(依d就叫發國難財啦)
你坐左幾耐
條管都斷埋仲點買?
伊久姆畀嗰批軍備整修應該都差唔多,之前求人捐戰車,而家人人有車用,真係謝布癲軍備。
海路冇左
經烏嗰條當冇
剩得白俄嗰條非常有限
除非西歐d儲藏一夜冇哂,唔係架話單為呢條賣烏我唔知佢地諗乜
經濟係"影響", 唔算係" 干涉"

你可以唔改, 我可以唔同你做生意. 你唔同我做生意, 就冇辦法發展落去的話, 有本事你可以"走自己的路"喎, 冇人會阻你, 呢D叫"間接施壓", 點算得上係干涉?

前蘇聯, 冷戰時代咪咁玩攞, 兩個冇乜貿易來往的勢力喺地球上競爭佐幾廿年, 最後喺族群發展上, 共產主義model玩輸佐俾資本主義model嘛.
咁大家channel唔通啦, 我講的一直係近年 (我有標示到係近年來), #162 無端端講幾廿年前歷史回應, 分明想故意攞明朝的劍想斬清朝的官
應該係殘奧
各取所需,好事黎
可以咁講, 你對, 應該係話"由強至弱的光譜"比較精準

唔係"有冇干涉", 係"影響的程度"
資訊既野,第一下貼就要講明
次次有俄佬source,我都會講得清清楚楚,
提醒大家個來源,信唔信自行決定
㜜對唔會好似你講,講啲唔講啲

淨係一句話比利時比得少,咩意思?
我唔開口屌你,你就唔貼之後既野,
咁同啲標題黨有咩分別?
lm
而美國經濟制裁對全球各國的影響, 源於"美元交易", "swift" = 背後經濟, 創造價值能力.

假如重回冷戰, 甚至去到勢力戰, 俄中成功建立一個"陸權經濟圈", 完全可以唔使同經濟圈外的團體進行貿易, 交易的話, 咁宜家美國的經濟制裁, 對呢個FF的經濟圈影響力係0, 亦即以貿易方式意圖影響該經濟圈的政治係冇用的.
歐盟點會
如果歐洲繼續買俄羅斯天然氣,烏克蘭點都要有安全保障,唯有綁定俄羅斯利益,先防止佢擴張野心,咪當係拎烏克蘭做緩沖區代價
前題係普太淋同next俄羅斯總統唔可以復興俄羅斯帝國,更加唔可以侵略成個烏克蘭、波蘭、立陶宛、拉脫維亞、愛沙尼亞、芬蘭、挪威同瑞典,就ok冇問題
但呢2國無足夠科技能力去發展
只會愈黎愈被拋離
可以講係北韓放大版
遲早會cut埋,留唔到
繼續
btw, 極權既爪牙總係驚人地相似
有興趣可以睇下啲伊朗人既留言

https://mobile.twitter.com/RKOTOfficial/status/1575018740835438593
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞