[D221-] 抗俄衛國 144: Slava Ukraini 烏軍成功光復Lyman 繼續光復盧甘斯克州的時代革命

1001 回覆
25 Like 5 Dislike
你既評語:
相比荷蘭,比利時軍援接近零

人地既評論係用恥辱去形容比利時, 但無話無比.
而你就咁鳩UP話人地幾乎無俾軍援.

邊撚度相同?
普京親自指揮, 唔準撤退嘛, 咁咪喺防線盤薄弱處打穿一個又一個點突破 > 造pocket > 收袋圍死

接觸線咁長, 總有防線薄弱位置
上面已經post 過,依家為咗你post 多一次
Though severely lacking in AFVs and heavy armament, the Belgian Land Component does field some 430 Iveco LMV infantry mobility vehicles (IMVs) and 218 Dingo 2 MRAPs. The Iveco LMVs in Belgian service will be replaced by the Oshkosh JTLV from 2023 onwards while the Dingo 2s will similarly be replaced in the coming years. The decision not to supply any of these vehicle types is therefore highly surprising, and would have at least contributed to reinforcing public opinion that Belgium is actively supporting Ukraine's plight.

依家係連就退役嘅輕裝甲車都唔比,上面仲有一段講比利時政府孤寒唔肯回購m109, 最後英國用同一價錢買咗送比烏克蘭

不過你唔睇內文再講落去都無意思
請佢自動離開啦, 俄佬都就快崩潰,下一個佢自己知邊個跟住

仲諗一切形勢大好
楊提督簡單總結啦: 佢想"偷換概念"
對付啲得個樣嘅俄佬,兩棲突擊艦夠做啦,美利堅級兩棲突擊艦傳聞可以放成25-30架F35B,俄佬夠膽搞佢咩
跟住建立權威,帶方向走
5000支步槍同幾十支milan 的確係接近零,尤其係同gdp 接近嘅荷蘭同波蘭比。人均gdp 援助比利時只係高過匈牙利少少,係eu27國入面最低之一
卡梅內伊仍然唔見人
死佐?
九月尾個時講話佢已經就死
可能已經死左
如果出到嚟都撳唔住,咁就對政權響警號
條癈老死得未
京,係度嗎?
好, 我就由頭到尾屌柒你一次.

#157, 你貼左第一段新聞, 留低左評論
"相比荷蘭,比利時軍援接近零"

我喺#172, 就話要負評.

然後你喺#185同#187就貼原文
好明顯你根本唔識summarize.

你#185貼嗰, 人地講到明比利時缺乏重型武器, 但輕型有一堆.
其實已經解答左你點解比利時唔俾武器.
軍武鬆弛搞到無重型武器, 所以咪要多啲輕型留喺國內囉.
俾左烏克蘭, 咁自己重型又無輕型又唔夠, 點算?
當比利時人民問責, 我地自己都唔夠仲要俾烏克蘭, 你係總理你點拆?
文章確實係話佢比得最少, 但人地係好清楚講明比利時個現況係點.
點解你一個字都無提過? #157無提, #185同#187都無提,
之後成個討論你串無一隻字提及過比利時武備鬆馳,
缺乏重型武器, 淨係話佢唔俾輕裝. 點解要刻意唔提?
得返呢條路了,一係叫侵侵去做中間人都得
再補充, 為左由頭到尾咁屌柒你, 我每一隻字都睇得清清楚楚.
比利時唔肯回購, 係因為佢當初賣個售價太低, 而家用原價買返,
100%會被選民屌佢浪費稅金. 呢樣係比利時自己製造出黎既恥辱,
但唔係佢市儈, 而係政治炸彈佢承受唔起. 柒還柒, 但唔係唔想做,
同你#157嗰句"相比荷蘭,比利時軍援接近零"既語句完全唔同意義.
今次示威, 似乎同以往有啲唔同
咁中共肯定會賣1000%力水9普京用核啦!

因為將美國拉入俄烏戰爭,分散注意力同資源等中共可以偷雞打台灣,正係習近平想要的。
習近平肯定會咁樣水9普京:如果美國真係落場,世界大戰爆發,中共會加入戰圈,出兵幫助俄羅斯。
oryx 篇嘢係有講比利時點解有批貨但唔俾
但佢篇嘢講比利時政治同軍事開支問題多過講關於援烏嘅問題

大部分篇幅唔係講援烏果部分,一開波講歷年軍費佔gdp得果1%,之後個總理明明答應提升2024年軍費至gdp 2%但係2022果陣改口風話延期到2035年先加到2%,manpad嘅錢都俾唔出
之後講軍隊都係問題多多,夠期換嘅每一樣軍備唔係放入庫存而係拿拿聲有咁快得咁快賤價當廢鐵賣
想幫烏果陣問返本地有庫存買咗果啲軍火商買翻轉頭就要出十倍賣出價買,之後仲要係買唔翻
然後講援烏計果77mil係計出產當時嘅價,唔係計現時嘅價值做數
再之後先係得一段講做乜鳩有啲車下年到期做乜唔俾出去,不過呢度個作者響果段開頭有講佢地係唔夠車 (即係有機會延長壽命)

要用一兩句summarize oryx篇文我覺得講緊係: 比利時的確自己都唔夠用的確係無嘢好俾,但緣於gdp多年軍費開支問題同將d 軍備on99當廢鐵賣導致軍隊積弱
https://twitter.com/criticalthreats/status/1576708442198196224
黎巴嫩都有示威,但伊朗國內示威少咗同時德克蘭示威轉趨暴力
同軍方國防同彈道導彈研發相關嘅科技大學被強烈鎮壓
人可以天馬行空, 可以中二病, 可以情緒化, 唔係罪.
但資訊處理一定要好嚴謹.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞