[D221-] 抗俄衛國 144: Slava Ukraini 烏軍成功光復Lyman 繼續光復盧甘斯克州的時代革命

1001 回覆
25 Like 5 Dislike
豬玀灣點計
北溪都斷左 點賣?
得番烏一條 夠?
可能上淘寶search軍用正品就會搵到

陸路都有管道的, 經白俄/烏去歐洲
租克里米亞俾美軍
今朝睇新聞俄狗話可以修補翻,但要$$$
豬灣係CIA直接干預想推翻古巴共產黨wor
淨係聯合果品公司都做左南美好多嘅deep state
好耐之前的事啦

最少幾年來的政策,都係唔干涉他國內政為主。國際同公開場合吊人哋違反人權,支持乜乜等等,並非插手介入他國內政,同中共一樣,都係利用公開場合宣傳自己價值同立場咁解。

你經濟上完全唔使睇美國面色如北韓,伊朗,古巴的話,佢定乜嘢制裁其實都吹你唔脹。俄羅斯宜家就係行緊呢條路。喺我哋眼中俄國係自絕於國際社會,喺俄國民族主義者眼中佢哋係“走自己的路”,自我成一個世界,從此唔再受西方資本要脅。
北溪開通 間接俾左機會普京開施

其實應該留返經烏克蘭既陸路,先確保第日俄羅斯唔會再打烏克蘭
噉要睇你點樣定義干涉內政啵制裁用經濟施壓都唔算干涉?
被制裁嘅國家唔care係一回事
但係制裁呢個手段算唔算干涉係另一回事

同埋上面講緊卡斯特羅
噉攞返豬玀灣出嚟講都係同一時段喎
所以回應緊上面講 美國由得古巴同北韓玩自閉
政治還政治,經濟還經濟。

一個國家當然有權選擇同唔同另一個國家做生意啦。
只要冇“直接”干涉別國家公權力,以宜家國際共識就唔算“干涉別國內政”。

經濟制裁施壓係間接approach 當然唔算,反對美國利用經濟實力去阻礙自己國家經濟的話。俄中可以自己建立一個陸權經濟圈,人民幣國際化同美元直接搶貿易上的主導權喎。

只不過獨裁國家的“創造價值”能力差太遠,冇辦法創造出“獨一無二”,全世界冇佢會死的產品,冇辦法利用獨一無二性,去擴張自己國家價值代表=貨幣的影響力。
政治同經濟兩樣嘢好明顯有關如果唔係點會有基於政治理由嘅制裁

一個國家當然有權選擇同唔同另一個國家做生意啦,但係呢個選擇本身會影響到國內政治,個選擇嘅意圖亦都可以係出於想改變對方國內政治形勢

即係好似中囯話唔買臺灣啲生果定石斑,都係想對臺灣啲農漁利益團體施壓,間接影響民進黨
搞清楚美國唔係因為革命制裁古巴, 而係因為革命後沒收同國有化所有美國資產先至制裁古巴
唔似,你睇德國就知,指標黎。
佢開到口話俾武器進度係計到下年q2
其他國家唔會公開講咁遠既事,但德國會。
即係喺各國高層既預測,呢場仗至少會打到下年夏季。
// 只要冇“直接”干涉別國家公權力,以宜家國際共識就唔算“干涉別國內政”。//

噉要視乎你講嘅“直接”干涉別國家公權力 要幾直接
中囯一大堆銳實力措施 以商促統 同 滲透 又算唔算干涉先?
然後民進黨咪幫農民, 漁民開拓其他市場攞. 全世界又唔係得China一個market

民進黨一直都推動經濟上減少對中國的依賴.

中共都可以咁做架: 加大同俄羅斯的貿易額, 借此減低對美國貿易的依賴. 巴打唔見歐美慢慢同中共經濟脫勾咩?
起唔返架啦
唔係錢問題,如果德國喺呢個骨節眼起返北溪
各國會屌到佢反艇,歐盟北約都會散
我舉古巴嗰個例子 唔係講制裁
係講緊 豬玀灣直接去推翻
呢度亦都唔係要評論件事對錯
我淨係想講話「美國亦由得古巴同北韓一樣玩自閉」呢個講法有問題
所以民進黨開始嚴格審查來自中國的資本. 連歐美都開始咁做.

就係知道中共會借商貿來影響政治同國家安全. 巴打睇唔到全球化結束, 各國開始同中共decoupling咩?
豬攞灣係幾耐之前的事? 我係講緊近年來的approach開始改變

就好似德國喺俄烏戰爭中的立場一樣, 你依家仲攞幾廿年前的美國講宜家美國大方向做乜春?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞