[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#98 人手一部SONY M9

1001 回覆
2 Like 9 Dislike
43 而家9k 有找
係...見到仲要係oled..但43真心太大
同埋ppi又疏返
邊款要萬1蚊咁貴
現階段miniled係唔抵入㗎啦 一係用住平4k等oled
Pg27aqn?
ASUS VG28UQL1A 配GTX1080Ti DP1.4
開唔到4K 120hz 8bit RGB
但開到144hz 10bit YCBCR442

想問點解會咁?
唔係,PG27AQN得96分區,Mini LED係576分區,夾埋至少有3塊panel
4K 120hz RGB 8bit 應該唔超DP1.4 Bandwidth
4K 144hz 10bit YCBCR422 bandwidth = 4K 120hz RGB 8bit

但開到4K 144hz 10bit YCBCR422
不過開唔到4K 120hz RGB 8bit

所以先問點解會咁
你喺windows入面改?試下用nvidia control panel, 轉咗8bit再轉refresh rate
正常嚟講dp1.4 without DSC可以3840x2160 120Hz 8bit RGB
試左 都係唔得
試下換條線或者插第二個port,再唔得就重裝driver
係呀 就係咁先奇怪
會唔會關條線事
另外個Mon就表示開到DSC
但開或關都冇咩分別
Mon有DSC但1080Ti冇, 要20系打上先有
換左Port 同重裝driver都唔得
唯有試下換條線
如果都唔得就唔知要搞咩
唔記得同你講要用DDU刪,disable network adapter或重開機嗰陣抆網線,否則windows會自己裝driver, 隻mon係新買?有機會係隻mon問題
係呀 隻Mon新買
Amazon買?
thx ching,今朝見amazon pg259qnr做緊USD299.99,已課
抵到爛
仆街.... 心動了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞