[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#98 人手一部SONY M9

1001 回覆
2 Like 9 Dislike
PHILIPS 279M1RV
https://www.xfastest.com/thread-265982-1-1.html
呢部連舊post都冇人講既
好似同lg gp950同一塊板, 但有type c同埋4個usb a
因為喺連登傾同中國有關嘅嘢會俾人屌 我個人認為PHILIPS啲QC點都好過LG
個power delivery 要有幾多W先夠比電部switch?
而家睇親d mon 特別係多過60hz果d, 個usb-c位最多都係得15W..
睇review最多都係差到部電話
PD點會得15W
最少好似都65W
唔係點差得起notebook
m9同27GP95R點揀好?
m9係咪只推薦美馬喺買?

就係睇好多都話唔夠差NOTEBOOK..
例如依個係sony m9, 個usb c 都得15W (rtings review)
之前睇過g3223 又係得15W..
所以先想知巴打你用緊邊隻mon?
Interfaces
HDMI
USB-C upstream/DisplayPort with Power Delivery (DisplayPort 1.2 mode / power up to 65W)
USB 3.2 Gen 1 downstream with Battery Charging 1.2
USB 3.2 Gen 1 downstream
Audio line-out

https://www.dell.com/en-hk/shop/dell-27-usb-c-monitor-s2722dc/apd/210-bccv/monitors-monitor-accessories

正常應該係咁
想買個27吋4K monitor
最主要普通文書 睇片 間唔中打下普通game
同價位 Dell隻s2722qc係咪一個好既選擇?
平時冇oc都係開144hz 照計真係差咁遠咩?定係唔小心開左4k
依款mon 就冇144hz
佢其他幾款冇144hz嘅productivity mon都做到65甚至95W
但變相要喺hz數同埋方便做個取捨
switch無144無影響
巴哈有人report 隻mon 開HDR 會有問題

https://m.gamer.com.tw/forum/C.php?bsn=60030&page=&snA=609258&last=
雖然呢d mon唔建議開hdr
但都唔應該有問題
有冇人用過gigabyte 隻m34wq
ips 2k 144hz 好似好正咁
所以我最尾買左95r 貌似最少穫氣
殘體注意:

飞利浦厂商官方回复:27m1f5800机种local Dimming只有16区,所以如果画面的组成变化比较大,就会看到这种灯管开关切换较为明显的现象。简而言之,就是无法解决,也不会想办法去解决,建议大家慎入
local dimming閃 正常嘅
我以前用local dimming mon 降低速度/強度可以舒緩到

但一般玩家會覺得係問題
同問想搵部27' 4K MON,
想搵隻色準少少, budget 約3-4K內.
有咩好選擇? Asus Pro Art 4K PA279CV over左少少, 唔知有冇咩其他牌子好
Edge lit local dimming又閃又光柱又冇用
只為咗呃個HDR500/600/1000認證
所以我我買左95r 都無乜開過hdr
所以都係等下m9, 下年mini led, oled
有冇4k 144 27"
最緊要平
唔要共石/中國牌
27gp95r
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞