Canon 用戶討論區(29)傻仔先買Canon 狗隻三島一八勿入

1001 回覆
3 Like 9 Dislike
睇你會唔會成日用,如果用50.2,我一個月2-3次,如果每次100蚊,一個月都300,所以出面器材好好賺
同意啊 我自己齋amateur耐唔耐幫屋企人/女朋友影相 所以先租嚟玩下
如果常用一定二手抵
而家RF可以mount到EF鏡頭
除非Canon EF鏡頭大減價 否則二手應該都仲有價有市
專登唔減ef 唔係啲人見rf 貴個個買ef 邊個買rf
啲RF一係出到老連咁大枝 冇曬無反既優點
一係貴到pk
真係搵鬼買
betweem成日覺得Canon如果抄下Nikon Zf-c或者Fuji出部復古機應該幾有前途
當年Nikon DF都已經有啲心動
如果整返部AE-1外型+機頂快門/ISO dial+FF應該會幾多人狗衝(包括我)雖然宜家啲RF鏡頭冇鏡身光圈marking可能會係問題
Nikon 50 1.2 85 1.2 Sony 50 1.2 好細咩? 鏡身個function ring set做光圈環咪得
EF 50 f/1.2日租好似要$200左右
有行家試過租用,嫌CPS貴到仆街
走出去街鋪租,點知租著支鏡王
走焦到仆街,最後要開liveview逐張做手動對焦
不嬲都鏡夾機,依枝野無反先上力
想問下R6 + ef 100400 2l
配ef extender有冇af?
400唔太夠用
間間廠無反大光圈都係好撚大枝架喇
有時寧願犧牲少少質素換輕便啲
另外冇光圈marking喺鏡身 剩係得個環 始終差少少
rf135仲未有得買...
去旅行 24-105 F4 -7.1 真心唔差, 加支定焦大光圈搭救
嚟緊旅行諗緊帶RF大三元,會唔會好玩命
第二代EF 100-400mm?加EF2X 三代有AF,一、二代唔肯定
除非個旅行以攝影為目的,大部份節目都係影相
否則同條女或者家庭式旅行就真係搵黎搞
你根本冇機會用晒咁多支鏡
Thanks 應該都會有新要新架喇
如果你有氣有力我都建議帶晒,老咗想帶到帶唔倒。
我淨係兩枝餅加枝70-200四都覺得重
我後生係帶大三元 + 35&85L去歐洲,孭到背都彎L埋。。
幾年前轉會Sony 24-105 + 55.8算,
不如考慮下S1568 畫質應該好過大白ii醒2x
Thanks 應該都會有新要新架喇
不如考慮下S1568 畫質應該好過大白ii配2x
咩黎
Sigma 150-600mm
好重
大白II加埋2x唔輕得好多
真係要輕不如買支RF600玩下算
買600就可能直接買800 但11光圈有d驚難用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞