Canon 用戶討論區(29)傻仔先買Canon 狗隻三島一八勿入

1001 回覆
3 Like 9 Dislike
畫質應該有差距嘅
6d係講緊出嘅野同5d2差唔多,又係中間1點用到,6d2咪又係多少少同比touch Mon 你,DR進步都唔大
一體式機身啲記者鍾意 影F1 嗰堆全部用R3
Canon 真係痴線,枝135 成935g,真係diu出黎
咁都唔算太貴? 想問canon 入門機係邊部? 人地牌子d 入門機係1萬出頭

唔好以為比個電子連拍40fps 就水鳩人,入門用家生活旅行用下洗鬼40fps. 最重要輕便同性價比,佢一樣都做唔到

直接放棄入門用家
85 ds 1195 對比之下仲算輕
135gm 都950 仲重多15g
R10
有rp 同r做入門機,依家R6咪做中階機?
R10同R100
唔會俾FF你
其實其他牌子都係得Z5同二手。。。
唔買咪唔會俾佢呃囉
佢而家又唔係迫人買
呢枝RF135仲要有IS, 算係咁
不過呢個焦距真係有啲難/少用...
所以佢咪自1996年以嚟都冇update過 而ef 85都出左3枝
A7iii 同 A7C 宜家都只係一萬多dd 有行貨新機,仲要好多spec 都仲係同你R6 ii 有得fight。Canon 本來平果部RP就自己 discon 左。
R7, R10?
好似遲啲仲有一部係冇evf
講緊Full Frame 啊,APSC 大把選擇啦!要平都唔洗擇你R10, 又唔係細部,我用返EOS M 好過啦
對焦同連拍R6贏好多
早一年幾要由Canon 轉system ,諗左好耐轉R6 定 A7C好,好彩最後冇做超級大傻仔。宜家揀鏡要都有排揀。呢排又諗緊入支85mm, 市場上成10支鏡點揀好?
我要部機係我會帶出街同用得著,對焦canon 好D 但 A7C 絕對夠用,我又唔係打雀。第二係我平時連拍都唔會開最快果個mode 黎用,你再比快D對我日常生活攝影有乜野關系 唔通我影下個fd 都要每秒40張?
啫係佢唔係target你呢啲用家
咁你用手機算啦
R6唔算重啦,對手亦係A74
非Sony用家又未試過R6 II實機所以唔知係咪「有得fight」
但上年有一次我借過朋友部A7III影小朋友
對比自己部R5
唔講操控, 顏色諸如此類; 只係對焦同埋連拍, 用A7III時都唔夠喺R5咁得心應手, 我估R6 II呢兩方面應該同R5差唔多甚至好咗
係啊!所以我咪話canon 放棄入門用家囉。入門用家真係會因為你40張電子連拍對焦好dd覺得好抵跟住比多1皮野用2萬蚊買部入門 full frame?
佢又會話你唔識set野,同令部2020年機同2018機有比較
一覺得Canon重同唔handy 就要用返手機,你個人就係要咁極端。係人地牌子出得到細部你 canon 出到都唔出咋。我唔介意大部我用返單反都得啦,人地個個brand D 機鏡都設計得輕用細D,你canon 就愈出愈大
都話左rp同r囉,要平有平機6500蚊部機仔又FF,夠你買多枝平價24-105 10000埋單得未?都話平有操控麻麻地嘅R同rp,個d咪for入門用家,你講鏡群都算,鏡群差我都覺合理,依家不斷話A73同A7C,如果咁睇返RP同R真係對應返差唔多水準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞