Canon 用戶討論區(29)傻仔先買Canon 狗隻三島一八勿入

1001 回覆
3 Like 9 Dislike
都係留意鏡身靚唔靚仔,對焦有無問題,有冇花,我自己本身都粗用
影全黑全白,新鏡都未必中焦喎
都話依d叫講真話囉
呢個睇有冇黑點 中焦另外影野
真係好柒
明明成日奶sony,但sony只係請佢哋去發佈會
SP反而可以攞部機返屋企慢慢玩
Canon又係得SP有得玩
佢地用英磅個價來帶風向都幾work
stephen條片樓下已經有幾個話呢個spec賣兩萬幾有無搞錯
有人鬧佢哋又唔講下 Nikon Z6 II 英國仲賣緊 1900 英鎊
SP其實一直都撐sony多
反而canon我記得佢只係特別鐘意85DS,其他算講得公道
A7R5係sony post度,SP條片都多人撐,係得嗰個貓奴同啲膠粉係度發癲
唔講開工,SP 自己好似用 Sony?之後又好似有買 Nikon
好似確實係咁
公道啲講
買嘢前如果唔做(夠)research/唔留意news
咁買咩牌子都會奶嘢
e.g. 上個月走去買X-T4, a7R IV都一樣

不過出咗新一代又唔會令你手頭嗰部機變差嘅
係或者會有啲心理唔平衡啫
唯有影多啲相快啲回本
同埋下次買嘢前做下功課先
A7R4個價一早調整晒,富士就真係

個 mount 既成本睇黎要貴成千蚊
支 ef-m 新出果陣要差不多 $4300
支鏡除左個殼同個RFmount , 光學設計鏡片摩打全部野都係舊既, 你好意思話係新鏡頭 iphone出部機 比舊spec 都識得叫做SE 同 平賣啦 攞返支18年出既鏡當新鏡賣仲話當年要呢個價?

Tamron 新出支Z mount 都只係貴舊果支E-mount $200。 你玩Canon RF 比人當你水魚都唔好咁大聲比人知啦 仲以為換左skin賣返4千幾係好合理
雖然我唔鐘意canon 依家出D鏡又重又貴
但作為sony用家表示多謝canon 出力發展無反同sony死過
要不是有canon, 我都唔會13000蚊唔洗就買到支2470GM2
700g都冇, 質素又好
見到佢出R6II, 功能價錢黎講又真係唔差, 如果平多小小, A74壓力更大
canon加油
Canon 萬7
我以前會同意canon色靚d,但3代打後sony冇呢個問題
1代2470gm都886g,體積又大,依家gm2 重695g,短左細左,我1支鏡連埋用crop mode有齊24至105,我當左旅行鏡咁用,真心正到仆街,已經冇心思思要買其他鏡,因為試過旅行帶2支鏡,根撚本用唔到,轉黎轉去又麻9煩,
你試下去京都紅葉時候影相,逼撚到仆街,根住仲要轉鏡,真係想講粗口
諗緊係咪要入埋28200 旅行用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞