Canon 用戶討論區(29)傻仔先買Canon 狗隻三島一八勿入

1001 回覆
3 Like 9 Dislike
諗緊揀r7 定a7c
買R7不如買fujifilm
點解唔x pro 3
有ef小白
買埋2x extender係咪可以唔洗買ef 100 400

同埋想問ef extender可唔可以用喺R6 + Ef-R adapter?
1. 唔得 加2x 畫質會drop 畫質應該會差過 ef 100 400
2. 用到
除咗長期用長鏡、影運動,諗唔到有咩原因買萬幾蚊嘅apsc
有無人試過R5配M mount鏡?
請問Zeiss 35mm f1.4 zm配落R5會唔會畫質差咗/暗角好大?
我用緊,配返EF鏡用好正
影景明顯sharp過舊機好多
leica diu 上 r5 冇問題
最好唔好咁樣接..
你支唔係定焦, 變焦鏡加增距畫汁差好多.
我就係為咗枝RF 70-200 4先買R柒
我覺得自己都會揀a7c
早兩日去影con rf大白多100就真係多100
方便好多
雖然7.1光圈係細左D iso會飄到幾高 不過依家電腦執完畫面仲好乾淨可以接受
雖一缺點係伸到500鏡筒有D長好易比人周到
放定買先,買就抵啦
f/7.1影靜態演唱會都還好
快門用1/200以內,ISO一般唔過4000
但動能類型表演者,多快歌快舞就擇洗
推到1/500,ISO隨時上到10000..
所以我一向唔覺得支RF 100-500mm值$25k
完全係針孔鏡規格!
早兩日去影con rf大白多100就真係多100
方便好多
雖然7.1光圈係細左D iso會飄到幾高 不過依家電腦執完畫面仲好乾淨可以接受
雖一缺點係伸到500鏡筒有D長好易比人周到
f/7.1影靜態演唱會都還好
快門用1/200以內,ISO一般唔過4000
但動類型表演者,多快歌快舞就擇洗
推到1/500,ISO隨時上到10000..
所以我一向唔覺得支RF 100-500mm值$25k
完全係針孔鏡規格!
用咗eso m3好耐
今日唔小心撞到個mon側邊爆左
依家用wifi過相電話仲search到同連到相機個wifi
但一開canon camera connect揀完連接+睇全部相之後就show: 已中斷連線
請問係我相機wifi壞左定係個app問題?
試過重設相機wifi同用另一部電話都係一樣
出相撐Canon
Nikon廢老區好頹
又加價

https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=34043

日本加價,香港唔知會唔會跟住加
早買早享受, 遲買xxx 呢句唔通喇
話時話枝rfs 16-55 2.8無咩聲氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞