Canon 用戶討論區(29)傻仔先買Canon 狗隻三島一八勿入

1001 回覆
3 Like 9 Dislike
JBMall標價RF135K要HK$19K,好似又貴咗啲
好奇想問下R6 mk2香港係咪仲未有得訂
我見日本台灣已經訂緊貨
仲用 canon D 色黎打飛機係冇用嫁,宜家nikon 同 sony D色已經一早冇晒問題
無問題係因為你接受到,我EOS R5同A74都執過,暫時都係R5相對輕鬆。
quote]https://www.dpreview.com/sample-galleries/0654552762/canon-eos-r6-mark-ii-pre-production-sample-gallery/6299138817
R6 MK II Sample gallery

https://www.dpreview.com/sample-galleries/5381747118/sony-a7r-v-sample-gallery-dpreview-tv/8293516269
A7R V Sample gallery
SONY影人真係怪怪地
有一大班會死撐Sony顏色無問題
但從來無圖片示範

我當你可以後期執到好靚
但大家有無計過"時間"呢樣嘢嘅成本?
影到相嘅相機就係好相機啦咖喱sir 得閒成日上嚟屌sony不如用啲時間影多兩張相啦
我係唔抵得啲撚屌推人去死
https://youtu.be/3MaNJXbhXzI

公道講句我2邊都有用 A7IV真係仲有少少偏黃 影香港女仔特別係女友老婆 都想膚色靚啲
少少偏黃你有冇試過adjust 少少 WB (B1.5 M0.25)
咁我點解唔買部唔使執嘅機
因為嗰班人只係玩家唔係用家
真係做嘢就知nikon, sony執相有幾L煩
Nikon都唔使點執嘅,ok的
Sony就堅煩
要投資太多時間
A7III 同 A7IV都試過 影完個女同老婆都係黃啲 要後製 事實黎 唔係話踩邊個牌子 DR就Sony贏
呢個唔係執wor, 係部機d setting, 你用邊部機都要 setting 嫁啦, set 機都唔鍾意你用返iphone la
Set完啲女都係中意Canon多啲 講真唔同牌子各有優劣 最緊要揀自己用得舒服既機
仲未計Sony非常之唔親民嘅使用體驗呢,
我就係怕撚咗Sony
set得呢樣功能,佢又鎖住其他功能
難用到嘔
轉無反有邊枝單反鏡可以留? 有堆大三元加定焦

如果唔係想淨係買RF 85 1.4
睇 #7

RF 未有 85 1.4
85 1.2 記錯

EF 小白都留得?
咁我全留先算 如果重頭買過可能睇埋罪大…
全留先啦,買咗機同接環之後,慢慢玩下再賣

好啦,應樓主呼籲,出下相
EOS R5影嘅
希望啲Sony怪唔好轉貼youtube片或Muse Chan啲相去支持自己論點啦
問題係SONY 個 AWB 好唔可靠

CANON , NIKON 同 FUJI 都可以當傻瓜機9影JPG 直出
其實係想問 如果換機唔換鏡會唔會冇分別
不過都換左先 唔該哂巴打
對焦部機勁好多同咬好多先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞