Canon 用戶討論區(29)傻仔先買Canon 狗隻三島一八勿入

1001 回覆
3 Like 9 Dislike
要去屌支rf70200
有用就買, 用多幾次咪當快啲回本
無用嘅話, 加減都唔關自己事
上星期終於收到枝rf24mm
開心使用中
講漏咗, 做消費者最緊要唔好做死忠盲粉
Canon(或其他品牌)唔啱心水就早啲轉會
本身唔係做嘢嘅話, 即係玩相機都係為興趣/開心啫
玩到燥有咩為
幾時都係有得揀先至係老闆
因為yen跌得多所以加?
小白定小小白?
2.8啦 4不了
有冇清係個梳化佬買過鏡 有冇伏
佢哋好似有門市仲有保養?
伏就應該少
價抵唔抵就睇個人
個勢肯定仲會再加
我支24105 2年前5000蚊左右一手買返來 今日二手都7000
諗緊轉唔轉番sony R5
同屋企人共用鏡頭
trade完都有錢剩
轉啦 諗唔到有咩理由要留canon
近排勁撚多人youtube 出片屌canon 求其睇都有兩條
https://www.youtube.com/watch?v=qpOBgPH_K18
https://www.youtube.com/watch?v=7uk4t0gxToI
都等a7r5跌下價先
sony真係遲買平幾舊
又加價
佢當自己係Leica?
Apple都試過一排玩奢侈品化
最後都頂唔到
連個零售副總裁(女,Burberry前CEO)
都炒埋
Apple都玩唔掂,你Canon唔係諗住玩得掂?
班客會用腳投票
十幾萬手錶唔賣得幾多隻
最大問題係普通市場
當年iphone X 256 賣9900
同期samsung note 8 256 賣6000
當年市場份額下滑得好勁
好簡單,其他廠用咩鏡都得,Canon得原廠鏡,CMOS問題M-Mount Wide鏡又用唔到。

我都唔買RF鏡住,最返多咗買M-Mount。
我諗依家留canon嘅人都係舊玩家,有成set野已經玩耐左,所以唔走。我係其中一個。新嘅專業用家都唔會入canon,鏡重,價錢又貴,得原廠簡。你見Nikon 同Sony出嘅鏡已經愈黎愈輕,400幾-600g。你canon 仲講緊800幾g,唔係講緊一枝鏡,係幾枝鏡。人地帶2枝鏡等於你1枝鏡,如果真係上落山體力差好遠。

其實佢開埋副廠嘅話應該驚打到自己d鏡賣唔出。canon加價其實應該睇匯率,yen又跌到仆街,你見apple 都有加。

依家留canon嘅人應該係一直用canon嘅人,做野嘅有一堆preset,一粒制tune到自己要嘅色,依d如果你轉Nikon 同Sony都要時間tune。
我就係你口中所講Canon舊用家
從第一代EOS1菲林機開始用
2007/08年眼見Nikon出D3,打到Canon七個一皮
身邊好多人轉Nikon,我都冇轉,因為手上實在太多Canon鏡,唔係話轉就轉
但到年頭終於都頂Canon唔順,鏡頭長期缺貨,仲要一年加幾次價
又獨食唔授權副廠出鏡頭,心諗佢到底想點撚樣?
最後賣晒手上所有EF機加EF鏡,轉去Sony
而Canon惟一剩返R6同EF70-200mm f/2.8,以作適應Sony系統期間緩衝兼後備機
過多排,完全適應Sony後應該會賣埋,到時真正一件Canon也不留
呢年來,每當身邊有朋友話想買無反機,問我邊隻好
我都叫佢唔好買Canon,除非錢完全唔係問題,準備定幾十萬又別論
好似幾年前都見你係依到會留下言,我都係EF年代到依家,成手EF鏡,一堆去星際又唔捨得又蝕,轉其他mount你又知點都差d,但canon以前獨有嘅85 1.2 50 1.2,人地都出到50 1.2,等睇人地都出到85 1.2,canon 會連最後一枝可能留到人嘅鏡都無埋
Canon邊啲加左傾?想知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞