Canon 用戶討論區(29)傻仔先買Canon 狗隻三島一八勿入

1001 回覆
3 Like 9 Dislike
你要圖片示範?
立即搵俾你

人地講明直出jpeg
https://youtu.be/2UxYN_DJlAk?t=846
Quote=希望啲Sony怪唔好轉貼youtube片或Muse Chan啲相去支持自己論點啦

想請問邊一張係sony影,邊一張係canon 影?
又玩呢啲,好悶
無興趣同你玩呀,走啦
大家都知,光線,背景,衫嘅顏色,主體周圍景物,都會影響膚色表現。
人地大部份場景都表現合理,Sony就相反
況且呢啲所謂blind test龍門任你搬,無意思嫁,再者,上者條youtube片所謂直出,咪突登影到有啲over白雪雪咁遮哂醜,有乜意義?
如果2部機相同環境相同時間
影相同既野
你都分唔到
即係唔差太遠
你講到sony咁偏
咁應該影到白雪雪都黃
咁點解唔係黃?
屌,我係Sony怪就唔忍條咖哩,即刻出張自己影嘅in camera jpeg收佢皮
Sony怪每次都無自己作品出中,要上網搵圖駁人嘴,原因有3
總結如下:

1佢自己根本無Sony機

2.佢自己都執唔撚掂

3.發覺影出嚟真係屎咁色,索性唔出相打嘴炮

左邊sony
sony有陽光就ok 一陰天唔打燈影人即刻變屎色
a7iv 叫好d 但影人始終同canon 差少少
AB比較只係容易啲睇到個分別

實際用上手Sony影女既色係爭啲
舉例之前我用A7IV係一個地點set好晒WB(尖沙咀1881果頭室外)影完一組係OK冇大問題 一轉地點室內影又會出事 又要再較少少偏移 實際好浪費時間 由其係我地大多數人唔係開工 你拍攝對象未必會等 基本上係邊行邊影 你冇可能每個場景天氣都要set完先用

Canon主要優勢係早幾年出左個AWB白色優先 好明顯係用黎影女影人像 呢個mode不斷轉環境都keep到係平均線以上

呢個係實際使用心得 的確係好順手 但我都強調 Sony DR真係明顯贏一大個身位
真係分到wor, 係咪因為左邊果d色好唔得?

z72

a7r4

相同設定又點,出嚟都係爭好遠
斷鳩估 散景似sony

eosm10

z72

a7r4

問過啲fd都較鍾意canon
兩部都玩過 女都係話canon靚d 好客觀
睇見 Sony 怪要入 Canon post,去證明 Sony d 色同 Canon 無分別就真係辛苦

咪理上面傻鳩 自己睇分別係邊
唔係無分別
係大部份人都分唔到
分唔到就等如唔可以用真實體驗嚟揀呀?

明知屎都仲要比錢照食呀?
R7 同R10 就真係屎啦
呢度唔知有無人畀錢食
撞鬼
Z7II變到咁sony feel
唔係講緊顏色咩彈到咁遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞