Canon 用戶討論區(29)傻仔先買Canon 狗隻三島一八勿入

1001 回覆
3 Like 9 Dislike
依家5000尾6000頭抵玩
身邊好多朋友都放走晒RF mount / RF機, 成班等轉會nikon / SONY
出咁多APS-C body把撚咩
都無高質RF-S鏡用
2.8
如果唔介意加多個adapter嘅話係
RF L鏡邊有定焦wide 最wide既L定焦係2萬蚊既大大碌既50L
衣家買r5 會唔會好傻仔
二手20000 好吸引
定係等 R5 mark ii 出先買r5 好
依家都算幾好價 R5II 都唔知幾時出 早買早享受好過
近期無論香港定外國都屌到CANON呢間廠仆街
唔知R5II會唔會幫CANON 拉返D客返黎
我係睇左好多SONY VS CANON 既對比實測
發現CANON處理亞洲人膚色真係比較好先諗住入R5
但睇黎睇去日常用既鏡頭都係得35.8 50.8兩支低階鏡
無理由去迪士尼咩住支50.2咁撚重
人地SONY 35.4又輕又高質素
如果唔係SONY D色既問題真係完全無考慮過 CANON
真係 R5II一定唔好得去邊 R5本身性能都夠勁 甚至係溢出哂 但冇鏡
R6ii算係評價唔錯
你執raw其實差唔多
以前用D850 係草地影相 D人既膚色變到又黃又綠咁執都執唔到
所以驚左D偏色好嚴重既相機牌子
雖然NIKON Z系衣家膚色改善左好多
但Z系硬係覺得D成像太過硬朗
因為咁所以一路尋找緊好似CANON咁樣方便後期處理人像膚色既牌子
可惜CANON又唔爭氣
衣家主力用緊M11 去旅行就想帶返防塵防水自動對焦既相機
但就係KICK係RF無輕便高質既鏡頭呢到
想要防塵防水,canon同nikon都唔錯
但去到要輕便高質鏡頭,canon就🙈
nikon可以玩住24-120去吓旅行先,玩落唔岩放番出去當租野用
時間就係金錢
一張執就話容易
出去揾食閒閒地交成千張相
咁就大撚鑊啦
所以點解咁多出嚟撈嘅影相佬仲用緊canon係有原因
太嚴重真係搞唔掂
特別係草地 皮膚會變左綠色 拉返返黎又變左深黃色
用緊750D 有一支EF 50mm f/1.4 usm lens
想買多支鏡旅行用 budget 5000樓下
大家有無好介紹?
24-70 2.8?
F4?
呢支想買 但好貴
我反而Leica去旅行,Canon開工用
想問下淨影相係咪 eos r 都ok? 多數用黎影人
成日以為canon放棄EF mount會有啲EF鏡頭清貨特價
但係佢似乎寧願RF減價都唔會平賣啲EF鏡
然後香港又少大特價/rebate
買二手算啦,好抵玩呀
算啦 自己已經過曬追器材既時期
防潮箱都冇乜位
以前成日想入支50.2 / 85.2 / 百微
宜家真係要大光圈或者微距/TS-E既話 先去租一兩日 好似仲抵玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞