Canon 用戶討論區(29)傻仔先買Canon 狗隻三島一八勿入

1001 回覆
3 Like 9 Dislike
我覺得問RP嘅不外乎都係呢幾個原因
1)影女、po ig
2)平
3)女仔用
本身有omd em1
屎忽痕想買新相機玩
以前用過5d mark 2,已賣走
見佢平,ff 所以咪問下掂唔掂
唔急
唔係成日用
係屎忽痕突然想買野玩
1. 本身有em1
用呢部有咩你想影嘅嘢影唔到?

2.屎忽痕
點解唔睇埋sony nikon 同富士 同埋RP都好舊下 都唔係新相機嚟

3. 見佢平,ff
平係有無計埋鏡?有無計埋你俾呢舊錢買到嘅功能?
噤等下啦
RP 真係唔係太OK
1.諗真啲真係冇
2有睇 ,有考慮sony 未得閒去專門店試玩
3.功能上冇考慮過 鏡既話我知仲貴過EF鏡
多謝認真回覆
本身有部M50同支EF-M 22mm餅鏡
最近開機好似detect唔到支鏡咁

請問下大家有冇試過咁既情況?
如果要整應該去邊度好?

麻煩晒
有冇開鏡頭蓋 有冇擰實 有冇拆落嚟再擰番上去?
當然有所有野都做齊晒都係唔得
你見佢左下角個光圈值係F00, 完全detect唔到支鏡咁
鏡頭金手指污糟咗?
睇你形容似鏡頭壞光圈,決定送去維修前,做多二樣野:
1. 用沙膠(文具)於鏡頭mount同機身之間金屬接點輕輕力擦擦佢,有可能氧化而通唔到電流、訊號..
2. 都係唔得就reset機身去出廠設定,跟段片咁做,做埋都唔得的話,先至拎去維修..
https://www.youtube.com/watch?v=6LFmMVt47uU
話時話,你手上得一支鏡頭?冇另一支?
無錯,仲要平一大截
感謝ching我試試先
得一千零一支所以試唔到係咪支鏡壞定點
最近糾結緊幾支 RF 鏡,主要想影演唱會 用緊 RP Body(無錢換機啦)

- 100-400 點都夠影,但推到最遠得 F8 兼有手臂咁長,但價錢抵玩

- 70-200 F4,萬幾蚊,成像似乎係最靚,但又驚睇 con 個陣唔夠遠影(可能會坐到山頂)

- 24-240,天涯鏡旅行一流,但又係一樣驚唔夠遠問題,同埋算係 3 支入面意外地重身嘅一支

去 showroom 試完但選擇唔到 有無ching打救下我,無錢買比呢 3 支更貴嘅鏡,亦都唔想加 EF - RF adaptor 增加重量,感謝
會唔會考慮150-600,光圈大少少
雖然我唔明adapter 嗰125g 有咩重量 不過佢話唔想加adapter 咁無計啦
人地都講明唔想加EF - RF adaptor
堅持用RF mount鏡,但又冇更多budget
所以基本上都冇得覆,因為解決唔到
答到 買70-200 f4+前排飛
買最前排飛=唔洗買鏡😂😂
咁買rf 600mm f4
買頭排24-70都影得靚
幫朋友問 呢個時候入R定R6好
咩資料都冇 梗係R6 最好R5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞