Canon 用戶討論區(29)傻仔先買Canon 狗隻三島一八勿入

1001 回覆
3 Like 9 Dislike

繼續應援Canon區
這是EOS RP+EF 85 1.4的作品
2470Gm2我都嫌重咗少少,呢邊RF2470成900克,又冇其他選擇,你覺得真係個個都好似你咁先叫一步到位咩
Sigma 16-28同28-70夾埋先900克,同原廠比輕買多支50gm先一樣旅行重量,我自己就鐘意咁多過你嗰種所謂一步到位啦
成個系統係綜合咁睇,係講求平衡嘅
下下都整最重嘅鏡用一啲都唔平衡,亦唔係個個都想要
想俾晒啲白汁佢
我啲白汁比哂三島媽媽啦
chur鳩死我
乾趟
貴唔貴/重唔重其實好主觀, 自己覺得抵就買唔抵就唔好買
站在消費者角度, 有副廠揀一定好過無, 就算有原廠情意結, 幾時都係愈多選擇愈好
Canon嘅RF無論機身、原廠鏡,類似嘅規格之下係比其他兩間廠都要貴果下先死

佢唔係差幾百蚊至千零蚊,而係幾千蚊

Canon 長期用戶,而家佢哋咁嘅策略冇問題嗎?
有問題都要硬食
一係轉會
傻閪去到邊到都係傻閪
去到sony post做完過街老鼠諗住嚟到canon攞啲慰藉
但係人地都知你係傻閪 返到攬住你部A74同2470gm2 打飛機啦
睇嚟你過嚟都係比人當玩具咁負皮

係咪又要轉去富士/m43版?

繼續聲援Canon區
EOS R5+RF 50 1.8
其實如果Canon(或其他品牌)啲產品係貨不對辦
例如QC好差, 成日壞/有問題 (好似R5初出時好易錄影過熱影響使用, rf100-500內部鏡片無故碎裂)
咁就應該大屌特屌, 因為咁樣即係呃/跣消費者(有心定無意都好), fail to deliver on promise

但如果係講貴/重, 咁呢啲算係明買明賣, 覺得唔抵就唔好幫襯, 無人迫到自己

至於無副廠鏡, 如果Canon之前應承過開放然後反口咁就應要屌佢呃人; 但而家似係一廂情願覺得其他廠有/之前EF有, 咁RF就會有

我都想啲機鏡輕便啲平啲同埋有多啲選擇, 只係覺得玩器材/影相最緊要係順手開心, 同埋提醒自己幾時都可以vote with wallet
有錢玩Leica / Hasselblad
仲玩Canon
宜家就係唔用canon 再屌下canon貴同重,等佢marketing 知自己衰乜野,係咪又唔可以先?

我由canon 轉去用sony 既, 有冇資格屌先宜家
我都明白其實唔少(前)用家係愛之深責之切/恨鐵不成鋼嘅心態
換轉係我, 轉咗會就真係唔會再嘥時間理佢做咩 , 反正佢做咩都影響唔到我, 拎部機影多啲相好過

(btw早排趁有預售優惠我都忍唔住入手a7rV+35GM , 因為嚟緊聖誕多嘢影, 實在唔想再等枝rf35 f1.2)

繼續支援Canon區
希望第二區嚟踩場嘅Sony怪多加油
唔好齋吹spec
有錢咪買EOS R系統囉
無錢咪Sony+副廠囉
點解要迫人用Sony?
啲錢又唔係你地Sony怪嘅
況且唔見Sony區啲相有幾高質
不了

淨係睇呢幾張相
就知Sony怪享受執相多過影相
紅藍綠三個channel逐個執
執足三日三夜,執到不眠不休
三日後發覺自己都執唔撚掂
就上網搵啲ins好興嘅灰調公廁preset套上去算9數

希望啲Sony怪唔好又再次貼啲youtube片或Muse Chan嘅相嚟駁嘴啦
啲相梗係唔高質啦
sony版最捨得洗錢一步到胃只用Gm果位巴打嫌我地無內涵唔同我地玩,黎左canon版
我都覺得唔使屌,直接轉會或者雙修算。
我成年無買過RF鏡,但今年買咗5支其他Mount嘅鏡,嚟緊支RF135等佢肯減先會買。
收到風r6 r5 減價 起馬減5000以上

其實大家而家仲有冇睇啲攝影書?

香港嗰啲都已經消失晒,得返日本嗰啲係可以睇吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞