Canon 用戶討論區(29)傻仔先買Canon 狗隻三島一八勿入

1001 回覆
3 Like 9 Dislike
R5 二手19k
R6 II主要升級係for拍片多啲, 6K 60p HDMI RAW, 6K超取樣4K 60p, FHD 180p, 電子快門減少rolling shutter
如果呢啲嘢你都用唔著, 咁R5應該更啱用
高解像, 對焦準, 高連拍數 (用CFexpress)
想問下如果講對焦性能,咬得實唔實既話R6 ii會唔會勁過R5好多?
理論上應該R6 II好啲 好似用 R3個對焦系統 但我用 R5都未試過有事
R7 都係用 R3 個對焦系統,但最後個效果係 R5 好過 R7,點解?一個主要原因係 sensor read out time,R5 個 read out time 快過 R7,即係粒 U 快 d 讀完 sensor 的資料去處理。
R6II暫時太新網上唔係太多詳細評測
同而家最頂級嘅R3比較, 其實R5都咬得實主體, 較大分別反而多啲係辨認主體方面, i.e. 好細/好遠已經認到主體
overall對焦性能估計係R3 > R6 II > R5
你上面提到有機會影快車, 或者可以參考下呢條片 (荷蘭文但係淨睇畫面都得)
https://youtu.be/axuD0KPlnzs
唔好意思想問下條片入面會有個藍色框圈住架車就係部相機認到係一架車?
其實如果用番單反年代果種自動mode再單點set起始對焦俾部相機追唔用AI唔洗部相機認,咁會唔會都追到
其實要求係想我揀既物件咬得實就算係車入灣都唔會追唔到就得
最後想問多句ISO既表現黎講R5同埋R6II其實會差幾多?
睇番R5同R6既review就見R5好似6400都可用但係R6去到12800多一級可用,如果縮圖用番同一個size睇既話就其實兩部好似都差唔多?
麻煩哂咁多位
睇你影咩 同用咩鏡 下下要推到6400咩機都唔靚 我自己就6D換R5 我都同意係爭一級上下 啫係R5 1600 等於 6D 3200 咁上下 但我好少用過 2000 ISO 所以都仲接受到
1. 係, 相機會認到係一架車
2. 追到

認就實認到
不過影出來有無炒就睇彩數
今次去完日本用R7開咗車tracking我覺得50/50
反而唔開車tracking就咁servo AF仲大機會pan得中

當然R3同R6ii同R7同R10差幾多就唔知啦
Canon EOS R5 Mark II Specifications (Rumored)
• New 61MP CMOS BSI sensor
• Dual DIGIC X processor
• 30 FPS electronic shutter with tracking / 12 FPS mechanical shutter
• Same 8-stop IBIS
• New High Resolution mode similar to pixel shift shooting found on Sony/Fujifilm
2x/4x/8x digital tele-convertor
• Same Dual Pixel CMOS AF II from EOS R3 and EOS R6 Mark II
• Internal 8K 60p video recording (8K RAW video spec to be confirmed)
• Internal 4K 30p/60p/120p video recording (all by oversampling)
• FHD 240p video recording
• Focus breathing correction for video
• New overheat prevention design similar to EOS R6 Mark II, at least 40min for 8K video, and over
• 60 min for 4K video
• Dual CFexpress type B card slot
• Standard HDMI port
• Dual USB-C port
• 9.44M-dot EVF
• New design of vari-angle LCD monitor optimized for video shooting
• Launch time: 2023 Q2
新手一問 請問RP入門係唔係夠哂?
有冇睇po頭
睇你係玩家定用家
玩家唔夠,用家夠
去過個frd 婚攝 婚攝個人ig都算出名 用rp
唔拍片即係貪個4mp 比貴幾千唔買r6
買得6ii 不如買5
我認普通玩家心態 有2代無理由走去買返轉頭
R5 減左都同6ii差大啦啦8000….啱啱先轉過嚟無反留筆錢嚟買返支鏡頭算,過兩年唔夠玩先5ii
R5ii如果跟足rumors D spec駛唔駛過四萬
到時膠攝又有得插
頂多咪四萬蚊樓下
$39,800之類囉
都夠俾膠插啦,憑乜比 A7R5 賣貴 $10000?
你自己都覺得有得插咪真係你都覺得係溢價囉
佢地宜家同奸狼香港有翻計傾
應該propose吓賣到平成點佢地先唔插
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞