Canon 用戶討論區(29)傻仔先買Canon 狗隻三島一八勿入

1001 回覆
3 Like 9 Dislike
香港未加 日本加左
我次次都建議等幾個月
不過今次如果係連35/50GM優惠就唔需要等
Nikon 支70-200 點輕?Canon 兩支 70-200你又唔提
都成1500g,canon 係輕d,,但你堆定焦,24-70 常用焦段重到
講士焦,Nikon d f/1.8,支支都好似單反鏡加個 FTZ 咁
Canon 係有因為無反而設計鏡頭,支16mm 餅鏡同100-400不知幾輕便
Nikon 啲f1.8鏡係s-line鏡, 你canon 支16mm餅得f2.8根本就唔係同級,光學質素又完全無得同比,你仲好意思拎嚟講

支100-400仲好笑,100mm光圈得f5.6400mm得f8,光圈細到一稍為天氣暗啲或到夜晚就收皮,犧牲咁多樣先換嚟嘅輕便

明明Nikon 都有輕便設計嘅餅鏡例如40mm f2同28mm f2.8你又當睇唔到
Nikon 支70200重啲係因為內變焦設計,而且仲可以加增距鏡

Canon 支70200為咗輕便玩外變焦設計,仲要係無得落增距鏡

係唯獨Sony 支70200GMII 呢支黑科技癡線做到又輕又內變焦之餘又可以落增距
報告返先,今日行肥花同店員吹水時,有個師兄搭單話11月7號加價
之前減咗一次宜家又加翻
認真講睇具體鏡頭
Canon RF大三元算重,特登追求啲焦段超規格但其實個方向錯晒
不過窮三元,70200呢啲輕
Nikon就如1.8系列就重,雖然佢話堆料,後尾出餅同長定焦就輕
R6 II有新消息
Launch prices for the new gear:
• EOS R6 Mark II Body: $2499
• EOS R6 Mark II RF24-105mm f/4L IS USM Lens Kit: $3599
• EOS R6 Mark II RF24-105mm f/4-7.1 IS STM Lens Kit: $2799
• EOS R6 Mark II Body with Stop Motion Animation Firmware: $2599
• Canon RF 135mm f/1.8L IS USM $2099
• Canon Speedlite EL-5 $399
好似真係 24MP BSI stacked sensor
https://youtu.be/35OGlEFMDDs
r62….canon真係當啲客狗咁撚
奸狼如果仲敢擠牙膏係抵畀人抽
不過連imminent 同 eminent都唔識分就真係
必入
蝕晒
上個月先買左R6
做乜咁快出MKII
9 月頭已經開始傳,你唔留意就只有硬食
咩叫飯拍
仆街仲諗住屌支RF小白 依家又心郁郁想轉會
用過A7R2有陰影 Canon 啲色最有信心
咁用番canon
唔係好熟
依家都出到A7R5,去showroom試下先,睇下色岩唔岩
你講韓國呀?
咁都仲係canon佔多數既.
啲站咁多人拎328 428 小白大白 , 唔係話轉就轉.
9年前我都俾唔少圖少時大站, 又賣唔少圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞