Canon 用戶討論區(29)傻仔先買Canon 狗隻三島一八勿入

1001 回覆
3 Like 9 Dislike
連機連鏡放得嗰三仟多啲
如果聽件死乞兒富樫義博講用10k買EOSM 就仆晒街

嗰件豬閪乞兒正一冚家剷嚟
RF 鏡升值添呀
原廠狂加價
連二手都升埋
不過係咪有價無市就唔知
再柒落去真係愈來愈少
咁R6ii 算有進步
但係R7 同R10 完全無眼睇
都諗唔到有咩人會買
Nikon 未出Z9 前有一排都好柒
好似話換咗高層之後醒晒
希望生生性性,唔係到時Sony 同Nikon 變牙膏廠
R7 10 真係撚狍咁撚
又勢估唔到撚著個三狗都推仲叫我推埋一份
諗返我推Eosm嗰陣未出r7 10真係唔知佢點超越時空
[url]原來kimi都用eosm
https://lih.kg/3063626
- 分享自 LIHKG 討論區[/url]

你老味又扮失憶呀?死乞兒
四個月前你仲拎個唔識嘅二打六暗星嚟幫你部EOSM打飛機
嗰陣R7同R10已經出咗啦
嗰陣你仲堅持推人用10k買EOSM㖭
死乞兒你金魚記憶定扮懵呀?
唔係個個巴打好似你件乞兒咁撚弱智㗎
Canon比較衰係香港個價同鏡頭
R7香港個價好似仲過支那
今日拎部R出完拍片job
由於有機會做slow mo所以全日都係出1080
入電腦睇返啲片其實又真係幾接受唔到...因為比起4K唔太sharp
有budget 所以太貴真係搞唔掂
所以想問下大家 等R6 mark ii 定直接屌部R7
有四支rf 所以唔會考慮轉會了
我都係 不過食二手$12000
預左mk2 冇咁快跌價 粗用住先
賣晒rf或者仲賺左呢
如果呢兩部比
應該係R6 Mark II
除咗像素外, 基本上每樣都更好 (亦反映喺價錢上面)

我用緊R5都打算買返一部做副機
較鍾意佢嘅rolling shutter表現, 以non stacked嚟講算係唔錯 (其實R5都好, 我大部分時間都係用電子快門影小朋友無問題)
同埋電子快門可以去到1/16000
咁可以R5長插RF2870; R6 Mark II就插f1.2 primes, 日頭影相唔使收光圈
二手 R5 19xxx 有4k120
依到不嬲叫人
冇錢唔好買canon
去sony
老富認同
噤個post 同sony 機冇relation 嫁wor
不嬲我地都係用住屌 屌住買
我過去撚下狗狗先

出下相幫Canon區打下氣先
R5+EF 135F2

呢度最頹係Nikon區
你乜都推介人買gm2,然後比人diu到過黎?
副廠有乜唔好?依到大把人不知幾想RF出副廠啦,又平靚正,如果canon一開副廠mount,RF一定銷量直線下降。依到屌最多係canon又貴又重又加價,你黎錯地方啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞