Canon 用戶討論區(29)傻仔先買Canon 狗隻三島一八勿入

1001 回覆
3 Like 9 Dislike
咩spec 有得fight 你以為2400w像就一樣呀
你望吓a7r5 xh2咩黎
膠攝真係就咁比MP

其實佢地好醒,明知插奸狠一定有過萬view
前日第一條齋靠rumors插咗先
今日果條就竟然用英磅MSRP插
聽日就應該插香港MSRP
插同一部機分三條片
依部擺明對位a7m4 都唔知佢做咩柒
雖然我唔會買,但RP仲輕過A7C
A73同A72都係24MP
不如用返A7
鏡群同sony就當然無得鬥
係贏4k60無crop
差在睇埋z6iii係咪用埋a74粒33MP
4k60無crop加埋40fps raw已經夠係一個比錢嘅理由
Shut up and take my money (好彩無買R6)
睇dpreview 前照底都做到es rolling shutter 變形好細
要求低少少即情可用
真正一出嗰陣低過一萬嘅FF機好少
就我所知得RP(1299美)同Z5(1399美)
呢個價位市場主流做法係舊機減價,例如A72
A73同A7C未來都有可能咁樣做
而RP亦都降左,依家係1000美金
至於會唔會出RP2,其實出都係俾部閹割機你,出唔出跟本冇所謂,我唔明點解要咁執著出部新嘅抵機
睇下R6有冇得減咪仲實際,當然可能會直接停產

另外canon用R7R10編號都猜測得到萬元機唔諗住俾FF出嚟,不過相對嚟講佢對焦連拍進入平均最高水平
如果同eos m比,M閹割左仲多
佢如果apsc鏡出番好啲或者開放副廠,入門只係同對手唔同方向,唔代表有咩錯,A6400嗰時咪又係靠對焦搶客,唔通影細路動物嘅走去買部對唔到焦嘅入門FF咩?我屌都係屌佢啲鏡同設計樣衰,機身性能價格真係冇咩好屌
而且相機市場受移動設備衝擊,依家主流方向係要兼顧錄影同對焦好先有生存空間
https://youtu.be/fgyJAtCrZ1o?t=13m33s
睇影片評測, 一般情況下就算係運動員跑步都唔多覺變形
但如果係tennis, golf, baseball呢啲再高速啲嘅就會見到
買唔切影圖了
canon 有85 f1.2
你有冇?
r6 不嬲唔係入門
入門係rp
$24000 一支,你用埋我果份
不如你睇下你自己要咩先啦…
canon 貴就係事實
但唔代表sony 平就係玩曬
部部機都有佢問題嫁啦
冇話用咩廠巴閉d
我用緊
仲要係85 ds
最少我有得用有得買
你sony e mount 有10支or 20支
都係冇1.2
岩唔岩?
我要平可以rf 85 f2 先5千
再唔係加adapter 可返ef 又可以
睇你自己點玩姐
rf mount 都可以平玩
R6 擺明係打算廷續6D 條線 (6D>R6, 5D>R5, 7D>R7), 咁都唔係入門full Frame?你唔好再幫佢死頂啦!仲要講RP,Canon 停產 discon 左啦傻仔,宜家最平已經係R6
rp r 仲賣緊呀大哥

唔係想話你d咩
check 下先啦
好心你啦!要講人有你冇既鏡spec E-mount 真係多你大把,你要數咪攞黎柒。好彩你提一提EF 鏡,宜家公廁鏡黎,要用EF 鏡洗鬼用 canon機,加adapter 其他牌子咪又係照用照對到焦。
佢哋唔會聽㗎
其他牌子加adapter就得
Canon加adapter就唔計
咁對到焦就得嘅點解唔可以用canon?
噤ef 係唔係可以用係r 機
係唔係r 機可以多返鏡用?
係唔係解決左你話r 冇鏡用問題?
ef 公廁係一回事
但r 事實上用到ef 又係一回事
你要覺得自己用緊sony 好醒目我唔阻你
但依個年代
大把人n 修啦
用緊EOS R
本身仲諗住賣晒成手rf lens換A7iv
而家可能上R6ii 仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞