Canon 用戶討論區(29)傻仔先買Canon 狗隻三島一八勿入

1001 回覆
3 Like 9 Dislike
留名等睇平過R5幾百
R6 mk2都係平過R6少少
R5 一出30880 R5II 可能29990
29990 就係佛心啦,同 Sony 同價

出下Canon作品先
其他品牌嘅椰青加油
R6+ef 100400 is2 L
如果加extender 有冇自動對焦?
加EF2X III有..
R3 都係4萬6
R5II最多3萬左右
跟返最初5DMK4個價

canon fever 的報道

canon 定價嘅往績,可能會係$30,000 咁上下
起碼1.2kg
但出到120都好癲
咁2470係咪變咗condom
其實呢啲patent好多時都未必會產品化
就算出嘅話, 價錢size都應該同rf2470唔同級別
btw睇資料好似成枝rf100500咁長
影演唱會
90D 配 胖白 定70-300二代 好啲?
新手入門,好耐之前買咗部M50+11 -22 嚟拍Vlog,呢期想搵返出嚟影室內人像,想問吓如果真係要買支鏡頭,係咪最抵玩係viltrox 33mm f1.4 ?
你要諗諗想影邊種人像
半身大特寫(完全同背景抽離)就要等效80mm
半身帶少少環境就要等效50mm
我覺得sigma 30mm 會好d
viltrox d 畫質
咩叫室內影人像 有冇sample相睇下
如果真係室內,你要考慮吓買多支燈
rf L 鏡軍事競賽咁 唔係for 用家
由7DII升咗上R6II
好似完全開咗新世界咁
啲AI tracking勁到好似弱智都唔會outfo
車又認到 人眼動物眼全部都捉到
D大光圈鏡返生
M6 mark ii 開機制同功能滑輪都好kick
係咪要加潤滑?
用緊200d,50mm f1.8。想upgrade影人像街拍,有咩鏡頭推薦?budget around $5000。
講多d再睇推薦乜,你指係想再close up多d,定wide d,因為真係好睇習慣
50 1.8有咩唔好 令到你想upgrade?
想係再遠少少既距離都可以影到個主體清晰既半身,唔需要太多景
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞