Canon 用戶討論區(29)傻仔先買Canon 狗隻三島一八勿入

1001 回覆
3 Like 9 Dislike

想問吓三枝有咩分別?
C版同S版主要係用料上嘅分別
Sports條line叫做係高一級
最上面個支就係無反ver(無RF)
2同3個重量差成kg
黎緊去日本旅行 諗緊帶RF 35mm 1.8 + RF 70-200mm 2.8 好 定一鏡 RF 24-105 F4 天涯鏡算。請問有冇建議
35mm 長插影野食 掃街
有需要就換70-200 影野
https://youtu.be/sxDr67weTGQ

講起枝24-105
完來隊落R柒都唔係贏枝玩具鏡好多
多謝意見一開始都諗住咁
EF Lens 85mm 以上有邊支抵玩?
副廠都ok
唔介意重量的話,Sigma 105mm f/1.4 art
不過強烈建議使用於無反機上,配單反怕容易出現走焦
新鏡唔使一皮野,如果原廠鏡隨時貴一倍過外
配R6呀~ 想入支長焦,大光圈
135 F2,二手超抵
想問下去嚟緊去日本旅行,主要影相為主
用緊r本身有rf 24-105 4同ef70-200 4想加多支廣角。會推薦rf 16 2.8定係15-30 4.5-6.3
影乜
淨係得呢兩枝揀就1530
唔係就Ef 1635f4
人像 大頭
大頭短啲好 長得滯會撳扁啲五官 抵用就
Sigma 85 art $4xxx
Sigma 105art 唔知幾錢 應該唔貴
Ef 100mm f2.8 百微 $4xxx
Ef 135 f2 $4xxx-5xxx
70200 f4 is ii $5xxx
Ef 85 1.4L $7xxx
用90D

請教巴打們 想一鏡到位24-105 f4 ii 好唔好
本身用緊6d2
好唔好轉r6 markII呢
APSC用咪等效成38.4-168mm
唔算實用下話
有錢咪買
鍾意影Tele D咪ok
咁應唔應該trade左枝100400換sigma C版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞