Canon 用戶討論區(29)傻仔先買Canon 狗隻三島一八勿入

1001 回覆
3 Like 9 Dislike
手頭上有咩鏡 想問枝人像 係唔係原廠50 1.4還是sigma
手頭有16-35iii 24-70ii 70-200f4ii 50 1.2 z50f2macro 135 f2,用過sigma 未用過原廠枝50.4,sigma 係衰太重,其他野我覺得ok,現代鏡嘅感覺
我都睇岩50.4singma 但用緊apsc 單反機 諗轉會好唔好定學你咁買末代5Div
我個人覺得手頭唔多鏡可以試下其他品牌都ok,好似Sony/Nikon 無反,無反又另一個世界黎,對焦精準咬焦兩樣野,我本身有r6,入部未代單反純粹情意結
無反咬焦準啲?
手上得24-70 2.8 希望有人收
係,準好多,眼部追焦個d,24-70II一代,個人覺得可以showroom試下先
我曾經用過5D4,配Sigma art 50mm f/1.4同105mm f/1.4都有明顯走焦問題
搞黎搞去都唔掂,最後將兩支鏡長放防潮箱
到前年買R連RF/EF轉接mount
再拎返兩支鏡出黎試,AF準到無淪,全部副廠大光圈鏡重生
所以除非師兄你有Canon無反機
否則得單反的話,玩呢類副廠大光圈鏡要考慮清楚
意思係唔係買原廠1.4好
原廠一係買1.8, 一係買1.2
原因係?
35 1.4 II 同 85 1.4都勁喎
講緊50
原廠枝50.4太舊
唔係好食得起高像素,對焦又慢
50.8最平,掉左都唔痛,50.2個種味道係現代鏡無嘅味道
Ef? 本身有支rf 50.2 想放左 換ef 85.2
Ef個奶油味道 但係R F 而家個價似好西
行星際一轉你會大約知乜價,唔係RF西,係全部相機都西價,EF 50.2我 2020年買2手岩岩6000蚊,之後21-22年2手價升到7000幾8000,係依家先回落個價位到5000尾6000頭,RF 24-70 EF 24-70都跌價13000同7000中尾,有用咪唔放,留住入多枝鏡都ok
都係 始終R Fis 要鏡同機身一齊先得
不過筆直問題 我仲等緊人哋放135
14-15 左右 不過依家好多人轉會 冇咩人買
我嫌rf 50 1.2太重,等佢出枝輕d先,依家keep住ef又輕又靚好happy
同埋舊鏡係有feel 影人
當初新鏡迷思
但唔一放無4-5000 可能留算
用緊EOS R, 有支24-105 F7.1.
想買2 手EF 27-70 F2.8 定 RF 24-70 F4 好?
啲RF L鏡又貴又重
係咪應該轉玩二手EF L鏡好過
特別係影人像 風景 啲定焦鏡
雖然有rf50 1.2 但等ef 跌下都入返反支ef 50 1.2
睇你咩焦段wor
點解既 奶油?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞