Canon 用戶討論區(29)傻仔先買Canon 狗隻三島一八勿入

1001 回覆
3 Like 9 Dislike
其實暫時都覺得好好用啊!但係黎緊去旅行想街拍,50mmf1.8好似要企得太近了
上showroom 試下,如果係咁可以試85 1.8,放落去邊135mm左右

琴日終於可以試到r6嘅極限,超暗都可以對到焦,ISO 上到10000,EF 50 1.2再加1/50快門換著以前單反應該推少少已經出哂事
我都係用r6, auto iso我最高上限係set到25600😜
雖然noise會高d,但覺得detail都好夠
1. 12800要乾淨得a7s3

2. 影星要大光圈

3. 反光有嗰啲遮玻璃反光軟hood
有ef 50.2 同 rf 50.8 諗緊好唔好淨係帶50.8 算 輕細好多 旅行又唔洗開到1.2
如果自己去50.8就ok,同女朋友老婆仔女去就50.2,呈現出黎嘅顏色好唔同,50.2出黎嘅色其他鏡比唔到
R5縮圖去2千萬像個iso好過R6,而如果飛機唔太震,支50配R5可以半秒快門

其實係咁樣影嘅...
唔係掉轉咩 同老婆仔女想輕便多d
好 唔該你
好燥wor ching
Lightroom 睇會好d,output就咁,唔理燥唔燥了,起碼影到張相先,依d機會一閃即逝,有得慢慢影我都會降iso,下次都可能未必影得返
啱啱weekend出去影咗陣相返到嚟啲RAW部Mac機完全開唔到
想問下而家Mac係咪仲未support R6 mark II 嘅CR3 preview
應該開到喎
我一開就not supported
你用mac os幾?
Ventura
災情嚴重喎
利申 長期用緊Mojave
係為咗camera raw15先升big sur
一升已經出晒事
未出過事
有冇巴打突然想入返部單反做下最後一代機,甩水貨5d4都係11000幾,好似幾抵
前排影人踢波用返5d4 手感同快門聲係正
但真係唔夠R5快
但DR夠用?
日光無問題
大白夠啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞