Canon 用戶討論區(29)傻仔先買Canon 狗隻三島一八勿入

1001 回覆
3 Like 9 Dislike
r 升r6ii 好合理
你有咩lens 先
我都諗住5D 轉R6
我依d n 修既
真係冇咩所謂
當你diu canon sony nikon對焦
你用下fuji 就明白
世界其實係幾美好
我都有另外用緊X-H2S
Fujifilm算進步咗唔少啦
係嫁,個個一黎就N修冇所謂,所以咪話呢度冇入門,得豪門
xh2 真係好好多
15-35 2.8
24-70 2.8
35 1.8
仲有幾枝EF

不過而家轉咗行,其實日常淨係用35 1.8 多,所以本身打算賣晒佢換a7iv + 35mm 1.4gm, 仲可以有少少錢淨

而家要諗諗,但£2799 pre-order 有少少over budget, 或者睇睇r6 減幾多,其實上r6 都夠用
你唔mind 水既就b&h 用bns 買ship 返香港
唔係就睇下canon hk 有冇平law
fuji d 入門機有幾貴?
你要入門r 同rp 你當睇唔到
比你用ef 又話我用ef 唔洗用canon
ef 唔係canon 做出黎既?
知你用sony 又平又醒又叻又抵
用canon 既都係on9 垃圾死傻仔
ok?
正面飛埋嚟基本上無問題
係側身pan先會有jelly effect, 夠收貨 (分分鐘勁過隔離無機械快門部旗艦機))
Reply左佢2次有RP同r都唔理
RF轉EF同其他brand轉EF根本係兩回事黎 用過就知
佢like 啦
rp 加支50 1.8
出去snap 不知幾好
RF轉EF仲好過單反直插EF
r6ii最正係大減果凍同有0.5秒pre影,好多時望到先㩒快門會miss左...拍片駁外接出6k raw...2400萬像有既野俾足哂仲話唔夠像數?? 4800萬像,做到上面堆野,就唔會呢個價啦
Nikon Z9粒層疊式CMOS有成4500萬像素做到幾乎無jelly effect

你拎粒得2400萬像素都仲有輕微jelly effect

像素越高, jelly effect 越明顯㗎
你canon 粒2400萬jelly effect 都贏唔到Nikon 粒4500萬,仲好意思話頸過Nikon Z9飛機唔係咁打㗎
睇Canon香港fb原來枝鏡要下年1月先出...
canon份人比較重感情 鍾意等啲熱度攤凍曬先 到時買嗰啲就係真愛
出到無意義
有無啫喱放題先係重點
唔知canon有無黑科技
隔離A7R5同A1/A9比好明顯
無stacked sensor
就係有rolling shutter

以上都係jpeg 直出,分唔分到邊張啲色係Sony ? 分到就繼續揀canon
4800 就上到r5
賣你3萬
之後又嘈貴
係,但反而唔明點解A74定A7R5要有crop,比人hi到爆
因為就係專登唔俾你
都唔急用嘅, 唯有等下
好奇搵咗佢嘅MTF圖 (Canon官方), 同rf85 rf50 f1.2比較下
其實又咁諗佢就係要迫你上A1同A7s3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞