有冇D由細到大都唔識既科學問題

775 回覆
948 Like 48 Dislike
有人衝出黎話google左 但其實都九唔搭八仲文科仔
如果你想了解時間 就唔可以用三維空間嘅角度去睇
係四維空間 時間就好似地心吸力咁
會主動向特定方向移動
詳情可以睇睇時間簡史
只係記得個感覺,但個知識帶唔到出嚟
例如發現1+1=1,但完全係理所當然咁
好似打機入面啲世界咁都從一埋代碼同數組成
物理定律就係組成我哋世界嘅數
佢地應該唔會得閒自己買餸,大部時間都做緊研究/思考緊問題
最搵錢既科都要識呢啲,例如醫科、finance、cs
做老闆就可能唔使既,但就要識其他特別既數學
呢樣反而我熟
所以應該係你個腦重組緊你日頭聽到睇到嘅嘢
愛因斯坦/牛頓級數要用trigo + 愛因斯坦/牛頓級數要去街市買餸≠去街市買餸要用trigo
暗物質係科學家用物理公式推導出嚟
因為某啲星系如果只有佢明面上嘅質量 照公式去計嘅話係維持唔到個星系嘅結構 所以科學家就推斷有一種唔會比人觀測到嘅「質量」即暗物質存在 但其實係咪真係有一舊叫「暗物質」嘅野存在係仲未有結論 好可能其實係唔存在
可能即係係定唔係啊?
都答唔到架wo
要學買餸跟你老母學都得 你返學有一課係教你買餸架咩?低能
因為時空係一個類似場既結構
能量或物質既存在
呢個結構就有壓力
令呢個場產生變化

其實同電子點解會影響電場一樣

呢個係觀測出嚟既結果
原因係基本到未有人研究既嘢
就同點解光速係嗰個數值一樣咁基本
一定會有人屌呢啲仲廢過trigo
頭髮唔係無限生長,長到某個階段就會停
應該話所有毛都唔係冇限生長
其實亦都唔係長長下就停
而係毛囊細胞生長週期比你想像中短好多
例如眼眉毛只有一個月, 一個月時間只好足夠畀眉毛生到咁長, 之後眉毛細胞就會死亡脫落
但係新陳代謝會不斷生產新嘅毛囊細胞, 之後又繼續生長, 不斷替代,所以最長都是係會去到某個長度
時間唔係連續
文言文係藝術黎,同學va一樣,睇下d古人點用有限既文字去表達
呢個我真係有研究
連登特登設計到個廣告有一條bar(好短)可以拉 所以當你碌連登嘅時候碌正個廣告就會變咗拉條廣告 而唔係拉落去下面 然後就變咗個system以為你撳咗條廣告
我知啊
就好似流動緊嘅水都唔係連續
水份子會有空隙
到底電流係點 當一個circuit close嗰刻,係全條circuit 一齊有電通過定係有“時差”
因為提供既營養量有上限
我當J毛5cm長個陣 只係維持佢5cm長就已經用哂啲營養 所以冇再生長
但J毛1cm個陣 維持佢1cm長之外仲有營養淨 啲營養就用左黎生長啲J毛

利申 鳩估
老高都係抄source再自己講
呢d論點大把人講過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞