有冇D由細到大都唔識既科學問題

775 回覆
948 Like 48 Dislike
你讀文科係正確嘅選擇
睇過d文章都唔明點解當以光速移動,時間會變慢
應該唔係連續,最細單位係普朗克時間。
只係人類反應時間長過佢好多好多,所以以為係連續
可以由演化角度嚟解釋
先講野生動物
佢哋會有換毛期
啲毛生到咗上下就會甩過換新
因為如果唔係咁 啲毛無限生長又唔新陳代謝嘅話首先動物保持唔到自身嘅乾淨 同埋可能會搞到太多毛散唔到熱

可能本身係有唔換毛嘅動物存在
但佢哋喺優勝劣汰嘅自然入面被換毛嘅一方淘汰咗 所以長久落嚟動物都會用某啲手段嚟限制毛髮生長嘅趨勢
火焰係以咩形式存在?
對廢柴黎講真係無用
因為絕大部份生活都係靠社會精英安排好
“有冇D由細到大都唔識既科學問題”

樓主講自己J毛
我諗佢意思唔係三角函數冇用
而係唔應該納入中學課程入面
到你讀到advance level再學都未遲
我諗佢意思唔係三角函數冇用
而係唔應該納入中學課程入面
到你讀到advance level再學都未遲
重力越大嘅天體越圓越平滑
反之則越易不規則
係重力平衡嘅原因
你自身重力足夠大嘅話 自然會將太突出嘅某啲部分拉埋平

唔好睇地球上面嘅高山好似好高咁
其實珠穆朗馬蜂於地球嘅比例大概只係一粒乒乓波上面突起咗一微米 目前人類都生產唔到咁光滑嘅乒乓波
They don't stop once they reach a certain length. They stop when they've been growing for a certain amount of time. Hair follicles have a cycle where they'll grow for x number of days, rest for y number of days, then start again. The length they grow to is just the length they can reach in that time. After that, they stop and eventually fall out. Then, new hairs grow and take their place. The same happen on most of the body. Really, it's only the hairs on the top of the head (and maybe the chin) that are different.

Anagen -> Catagen -> Telogen -> Anagen

剪完識生返長出黎既係新毛髮細胞黎 是但google都搵到啦
利申 文科仔
睇你點讀
如果真係做一部考試機器真係冇咩得着
但透過個課程令你多咗exposure
可以令你有興趣搵唔同嘢黎讀
你再肯鑽研落去
我覺得都幾大得着
就係讀咗中史先會明白點解中國係地獄鬼國
你條廢柴喺中學讀乜都係冇用㗎啦
依樣九成人都明,但我諗唔明係再仔細啲既位,啲毛被人剪左,點解毛囊會detect到剪左幾多,然後又生到原本要幾長既位
係課程設計問題,搞到個個變背書機器
電磁究竟係咩黎
電磁究竟係咩黎
雲本身係水氣,水有van der Waals force(唔記得係咪)會聚做一齊變大水氣。聚到咁上下變成水滴就滴落黎
多謝回覆
不過唔係問數學上嘅連續
係字面上嘅意思 連續事件,連贏,連骰,etc
多謝回覆
不過唔係問數學上嘅連續
係字面上嘅意思 連續事件,連贏,連骰,etc
有兩樣野會令你自身嘅相對「時間」變慢
一個係高速移動(用光速嘅比例去計)
一個係重力曲率高(以黑洞為最大)

而根據相對論我哋可以知道速度越快 質量越大 所以其實兩者係同一樣野

大概係指當你身處嘅空間 時空曲率好大嘅時候 你嘅時間就會慢啲
咁可以直接話啲毛根本唔知自己幾長,只係會生幾耐,所有野係基於時間,其他人亂鳩咁覆,講乜鳩基因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞