有冇D由細到大都唔識既科學問題

775 回覆
948 Like 48 Dislike
等離子態囉
中學唔學,唔知放咩落中學學喎
Well said
三角函數係好多數學物理工程既基礎黎 超多應用都用到
比條友講到好似一無是處咁純粹係班科學家鑽牛角尖再拎黎打飛機咁
幾時學架
骨頭斷咗都識自己生埋 應該係細胞
Logic If A then B果D
我去到大學先有呢科讀仲要係elective
我唔明點解唔係中學教
返工無聊睇五夜講場真係好科學
好好睇的
演化唔係令生物變完美
人嘅視網膜直頭調轉咗tim
演化嘅邏輯只係該留低嘅留低同淘汰咗啲留唔低嘅 你上面講嗰啲野一嚟可能其實有某啲正面嘅意義 二嚟可能係無傷大雅唔足以成為關鍵嘅選擇壓力所以得以保留
點解會有重力
重力係咩嚟
會不停向後
應該要放入常識
個空間凹咗
好似布上面凹咗個窿啲嘢會碌入去
毛髮生長循環由主要幾隻hormones決定
而呢種hormonal regulation 又由某幾種蛋白細胞控制
而呢啲蛋白細胞係born to處理呢樣嘢(quaternary structure defines its functionality)
而細胞結構又係由基因決定
所以到最尾都係關基因事
時空嘅摺曲
樓主條問題出得幾好,睇晒五頁都冇人答到樓主問題,或者答非所問。
物質之間既引力
簡單而言你俾地球既引力拉住,就係重力
時間本身唔係恆值。

如果由第一分鐘開始,全世界既野同步0.5速(包括粒子運動),咁其實時間係冇慢到。

光速就係有少少係物理世界運作既速度上限咁上下
所以你個人運作速度越快=感知其他人運作速度越慢

而你移動速度係會影響你成個人既運作速度,只不過人類活動造成既速度造成既差別太細冇咩意義

歐洲果部粒子加速器就係做呢樣實現,試下將粒你當1秒會衰變既粒子加速到接近光速,睇下佢會唔會2秒先衰變
點解有時明明痾完屎督屎會唔見左世紀不解之迷
真 其實同生活息息相關

好多野既magnitude包括 力 光 電磁 都係用到三角函數黎做分析

比條垃圾講到冇撚用咁
你話讀中文英文冇用都得架啦
文盲一樣生活到
最細係普朗克時間因為細過普朗克時間發生既野都測量唔到姐,所以普朗克時間之間既野係無意義
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞