有冇D由細到大都唔識既科學問題

775 回覆
948 Like 48 Dislike
你答我我邊度打稻草人先啦癲狗
"對現實生活冇幫助=本質上冇用?" 幾撚時又有講過?
鳩毛沒有輸
原來會咁
首先光子係無論點觀測都係見到用光速行,唔會快咗/慢咗
即係話你企喺到,望到馬路上有架巴士郁緊,入面個人拎住部電話,你會睇到部電話發嘅光係光速,而唔係光速+巴士速度
而你搭緊巴士,拎住部電話,你都係見你部電話嘅光係光速

假設依家有個光子鐘,四方形入面上下各一塊鏡,入面有一粒光子
當佢由下彈去上面後,會再反射返去下面無限loop,咁就可以用佢去計時
為咗方便理解,將佢由下彈去上嘅時間當做1秒(彈返去原位要用2秒)
然後將個光子鐘放喺架宇宙船到,而架宇宙船可以用光速移動,假設架船由左至右郁咗0.5秒

喺架船外面嘅太空人,會見到入面粒光子係打斜行(光子鐘入面由下至上,架船由左至右,睇到向緊右上行),行嘅距離一定長過只有由下至上
所以對於船外面嘅人黎講,當粒光子去到上面塊鏡時已經過咗1.5秒
喺船入面嘅太空人,佢只會見到粒光子係垂直向上咁郁,佢見到粒光子行嘅距離係同當架船停低時一樣
所以對於船入面嘅人黎講,當粒光子去到上面塊鏡時係過咗1秒
兩個人觀測到嘅時間就有分別

所以當一樣嘢,越漸近光速咁郁,佢觀測到嘅時間就會越慢
上面個例子,如果架船光速郁咗成日,就會變成1日+1秒同1秒嘅分別
而就算去唔到光速咁快,只係行緊路同企喺到,觀測到嘅時間都有分別,但因為對比光速太微小,所以唔會有好大差距

希望冇解錯,亦希望你睇得明
我就由細到大都想知道 火 係咩構成??
唔係好識,但用翻evolution嚟答嘅話,假設以前同時有多毛人同少毛人,少毛人少毛呢個trait幫到佢生存落去,而多毛人毛太多呢樣嘢令佢生存機會下降,繼而個pool越嚟越少多毛人,慢慢呢樣trait變咗recessive,甚至無咗

利申: 所有唔識答嘅問題都可以用natural selection 9up
你中學一定冇讀中西史
現代史中西史都有教好多

中史講哂由清末到2000年
西史除咗包埋現代中史再加香港史

我讀完引起咗我興趣
我自己之後都搵咗唔同書同英美嘅公開檔案黎睇

至少學完你知道香港過五十年經濟發展同政治發展先啦

你要知道好多人連對香港政治架構同歷史都係0認知
其實對大部人黎講真係無用

仲有人衝出黎話咩起樓汽車都要數學
我唔識 但都知有關係啦
唔使好高速 總之有速度同靜止測量嘅時間已經唔同
高速只不過令個差異更明顯
時間一致流動只係一種錯覺 因為日常體驗唔到
sorry上面9up咗

Obviously hairs on your arms or legs have a very different anagen period than hairs on your head, thus why your leg hair doesn’t grow two feet long without trimming. Further, different people, thanks mostly to their genetics, have differing lengths of the anagen period for a given body part compared to other people. For the hair on your head, the average length of the anagen phase is about 2-7 years. For your arms, legs, eyebrows, etc., this phase usually lasts just 30-45 days. However, in extreme cases which are quite rare, some people have anagen periods for their heads as small as most people’s anagen phases for their arms and legs. For these people, their hair never naturally grows more than a few inches long, presumably saving them a significant amount of money over their lifetime on barber visits. 😉 The opposite is also true, with people whose anagen phase can last decades for their scalp hair. Both of these extremes are very rare though.

pubic area即係j毛anagen duraion得一個月
毛髮的生長週期可以分為生長期(anagen)、衰退期(catagen)及休止期(telogen)。完成一個週期後,舊的毛髮會自然脫落,而同一個毛囊會再開始另一根毛的生長週期。不管是頭髮還是體毛,生長的長度都有其限制,並不會無限生長。至於會長到多長,正是取決於毛囊的生長期。

人類頭髮的生長毛囊,生長期大約為2~5年,至於是2年還是5年,大部分受到基因影響。然而你的手毛、腳毛、腋毛等體毛的生長期則大約才幾個禮拜,因此自然無法長到像頭髮一樣的長度。
睇唔同國家唔同既史學方法都幾得意。我地西史學既係英國果套,強調理性睇歷史。中史果套就係跟錢穆,國史大綱第1頁就講到明係用感情去讀歷史

美國佬寫歷史就會由d政治架構同政策法例入手,如果用美國果套方法讀香港史,香港人點都會認識多左香港掛。
熟中史就憎中國,又何嘗唔係冇邏輯冇因果關係
我覺得冇話垃圾嘅
一樣嘢係廢,你都要學佢廢係邊
連登仔成日話中華文化、儒家文化廢
不過又有幾多人真正知道廢係邊
儒家思想迂腐
咁孔子講過咩迂腐嘢又有幾人講得出

歷史唔係讀故事,係讀脈絡
學過中史,知道中國人劣根性
就知呢啲劣根性一樣係apply到落香港人連登仔
根本半斤八兩
簡單例子有力學嘅彈弓 光學嘅光波 有週期嘅嘢通常走唔甩
唔係我講
咁多個留言
這個最簡單易明
數學必修都有咁多newage 撚, 變選修隨時班人嚟個文青版既破四舊
點解打喊露會傳染
連登仔中史勁過教授
其實係甩左 唔係停左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞