有冇D由細到大都唔識既科學問題

775 回覆
948 Like 48 Dislike
但我覺得數學唔應該係選修課
好多科都要用到,可能學生去初階未知道未來自己擅長既科目咁需要數學,中學唔學遲啲就好難搞
關咩事
有冇諗過冇學嘅可能打得仲多
如果數學係理科嘅基礎
咁歷史就係政治嘅基礎
樓主個問題我好細個都想問
其實十萬個為什麼有冇呢個解答
樓主我有諗過同你一樣既問題
會唔會係啲體毛長到咁上下自己會脫落所以先會有個錯覺只係長到某一個位就唔識再長落去?
Btw冇追post
如樓主睇到最佳答案麻煩pin左佢
我都想知
數學base on 邏輯 邏輯base on哲學 文科仔又贏
logic 18 rule
~(A or B ) -> ~A or ~B. 哩D ?

IF A THAN B. IF NOT B THAN NOT A
學黎都晒9氣

一個字十幾種意思 不如話係猜謎好過啦
講邏輯?講閪咩
人地成句都冇話數學冇用
人地係話「三角函數對佢現實冇幫助」
成班癲狗狂打稻草人
點解

超數碼暴龍

用鉛筆劃幾劃

就可以快速成長 ?
因為主科入面佢對普通人最冇用
中英 溝通太常用到 唔洗解釋
通識 睇新聞 有common sense就得 正常人都識
其他科你可以自己揀
冇人逼你 揀錯單純係衰自己on9
冇咩怨言好講
就唯有數學又難又唔知讀黎做乜
正常生活只要小學level就夠
邊隻字講佢話數學冇用 你柒咗
你做M記梗係無用
我覺得學Logic真心有用
連登討論好鳩多詭辯,學下邏輯有助思考
數學科技係未來,歷史係過去。
歷史有用只限於人類可以從過去錯誤學習。可惜事實證明係唔得,只有科技不斷推向人類進步,但係從來冇從歷史學過任何野。 特別係中史,垃圾黎,最重要嘅現代史都唔教,香港上映緊另一場64,讀中史不如去讀屎片算
如果有個圓周長過1光秒既風扇,如果個風扇一秒轉一圈,個風扇轉果陣,最外圍係咪可以快過光速
假設個風扇既物料超級實淨
其實「學嚟有咩用」呢條問題本身係戇鳩嘅
你未學到上去,預先講俾你聽有咩用途
其實都係得個知字,聽左都係唔會明有咩用

或者話
學校教育嘅本質唔係教「對你有用嘅嘢」
係睇你學左幾多,嚟決定「你個人有咩用」
所有科學都係建立喺數學上面 你可以唔識,但話佢冇用就顯得你水平真係好低

呢度已經斷章取義啦
對現實生活冇幫助=本質上冇用?
「從來冇從歷史學過任何野」呢句已經係錯
好多人鍾意唸口璜咁講啲statement
不過成日都冇理解過
曲解哂啲意思
elementary logic好似局限於deterministic statement,但現實生活好多時候係啲probablistic statement,例如「阿媽係女人」呢句你可能會拗阿媽未必一定要係女人,但現實生活上既溝通係講啲概括性既野,好多時唔會去針對啲special cases。
風扇點解一面有風 一面無風
孫子兵法
兵不厭詐

中國打仗係咪冇所謂西方排兵佈陣
只有用計出陰招去贏人
咁歷史係大包圍嚟
民族意識,版圖劃分,生物演化,國際關係都可以關歷史事
至於你話中史垃圾係因為係香港同大陸讀啫
我覺得你嘅觀察已經唔正確

首先,你點樣肯定你每條鳩毛都係生到10cm就停咗,而唔係咁啱生到10cm嘅時候佢就壽終正寢甩咗。鳩毛應該係有唔同長度,只係佢去到10cm嘅時候,say 3個月啦,條毛嘅生長週期就結束咗,所以你見到最長果條鳩毛只有10cm而唔會有長過佢

第二,當你剪晒D鳩毛之後,佢哋一樣唔會生到10cm,有部分年紀大嘅鳩毛一陣就會甩咗,過咗一段時間之後,年輕鳩毛就會集體去到3個月嘅長度,然後重複之前嘅loop,所以你會覺得好似鳩毛識得自己 detect 生到幾長

總結,你嘅觀察唔正確,姐係鳩毛根本唔識自己detect,控制佢哋ultimate 長度嘅係鳩毛壽命同埋生長速度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞