有冇D由細到大都唔識既科學問題

775 回覆
948 Like 48 Dislike
點解除左人類既頭髮同綿羊既毛之外,大部份毛髮都係唔會無限生長,但你剪短佢佢又識快速生番長?

例如J毛,你唔剪佢佢十年都係差唔多長(或者長得極慢),你一剪佢佢1-2星期就生番原本咁長,然後就停。

咁毛囊點解知D毛生到幾長就停? 又點解detect到條毛比人剪短左,要生番長?
基因
極長時間以來生活習慣導致既基因特性
咁個毛囊點知幾時要生?
點解時間係連續
對普通人其實冇用
教仔女做功課
基因囉,雖然唔想乜都歸入基因,但講完點解之後再問都係因為基因
等你讀U揀N展
個問題唔係why佢識,係how佢做呢樣野
你幾時剪鳩毛 你基因入面已經知道?
個毛囊只Support自己生到某個長度
150cm身高既人 同180cm身高既人企直 唔同高度
打橫一野掃低佢地訓低晒又差唔多高度
佢地慢慢爬返起身又係150同180
但毛係冇神經既死物,毛囊照計係唔會知條毛發生左咩事
中史最浪費時間
大支那撚打飛機科
買Mon買gip就會用到

頭髮生長期長,所以基本上直到你脫髮之前都會一直生長。

其他毛生長期短,去到一定長度就唔會再生長,但可能幾個月就會脫落,佢又會有一個從新生長既週期,長到一定既長度又會停。

如果你剃毛,你唔係一件死物,你係一個人,點解你會認為你身體唔會知?剃鬚越剃越粗硬又出得快你無試過?你剃毛就會刺激到細胞,即使佢未到重新生長既時候,佢受刺激咪可能會再生長,但佢生到原來既長度就會停。

咁你知how it works未?知唔知why?基因已決定
利申文科
工程狗:原來有人以為sincostan冇用嫁
但你username 都highly related to 中史
咁頭髮係唔係有maximum length??
毛係死物黎wo 冇神經線既
事實係你唔洗剃到根佢都會快速生
睇到 剃鬚越剃越粗硬又出得快你無試過 呢句就知你成段都9up
點解雨係一滴一滴落
到底係咩因素決定舊雲幾時會落雨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞