有冇D由細到大都唔識既科學問題

775 回覆
948 Like 48 Dislike
可有可無係唔會被淘汰
係要有選擇壓力先會淘汰

姐係用你最上面嘅例子講就係:

有lin嘅男人活唔到性成熟
有lin嘅男人繁殖唔到後代

呢兩個情況中一樣先會導致演化到無lin

而至於你講點解人類冇乜毛
其實呢個係一個優勢嚟
人體嘅散熱系統幾乎係自然界體型相近之中嘅最高效率 原始人係會監生追到啲獵物嘔白泡嚟捕獵

而人類嘅散熱系統就係汗腺加無毛
佢地當年就係無人試過 讀完就忽上腦以為自己可以改變到
如果唔跟住教育局修訂版 你而家讀 就會讀到呢班以前重相信支那有救既人最後有幾失敗 同一樣米養百樣人 有人以前文革時期做支共地方官 親手數點每年死幾多人 最後忍唔住飛去美國教書放棄為支共效力 都有人為上位誣捏人 甚至舉報自己父母 睇一樣野會有咩諗法出現係好個人

比如我覺得讀歷史最大既啟示並唔係鑑古知今 而係令你明白人類總是犯下同樣的錯誤
考慮得相對論就唔會有呢種剛體
中國會仆街係地理因素
中華文化/思想都只係呢個環境底下應運而生 俾統治階層利用嘅一個工具姐
問下鏡粉
冇計過數,你平時行果條條橋會冧
或者因為造價太貴而唔存在
其實我覺得呢個先啱
甚至應該話當人轉做直立嘅時候
多出嚟嘅尾巴反而影響咗個平衡
心理學
你自己都忍左好耐,見到啟發到自己個腦
我頭先係到諗,如果有尾易俾predator 捉到,咁應該所有動物都無尾
Both
先天後天都有
不過就連智力呢樣野應該點衡量 其實到而家都仲未有定案 IQ test最大嘅作用只係篩選先天智力障礙嘅人
之前睇片見過有個有碌既架,
放架車上去可能令架車180度垂直
好質疑人類進化論
人類人口多過以為幾千萬倍,但近幾千年都未見到人類有乜外表mutate過。
以前d人咁少人口點mutate。
仲要講到有幾個階段,咁中間果d冇理由死哂,最多都剩返幾千人la
完全搵唔到。
我信外星科技制造論多d。
我開頭都以為係,仲懶醒周圍問人識唔識之後同佢講係plasma,點知原來係錯嘅其實「火」只不過係熱能轉光能嘅能量轉換,係energy唔係matter,所以唔存在「態」。

https://youtu.be/YV8TT9LRBrY
而家網絡速食文化
會將資訊極簡化
睇左topic當內容

同意你話「人類總是犯下同樣錯誤」
不過呢句係結論嚟
學完歷史講呢句
同睇完阿寶圖講呢句
意義根本完全唔同
捲唔捲又真係基因顯性陰性嘅關係 中學bio
我估係因為有大氣
密閉空間先可以姐
如果開個窗咪會扯風囉
火焰是反應的氣體及固體的混合物
會釋放可見光、紅外線甚至是紫外線
其發射光譜依燃燒物質的化學成份及中間產物而定

如果係講個焰又唔可以話係能量
你細心啲睇其實火焰都有影子
睇你讀官方歷史定真實歷史
官方歷史只係為左用黎洗讀書人腦
加好多價值判斷係到
咁老實講 去到三角函數 log又的確已經超過咗普通人日常應用嘅範圍 覺得如果可以將一部分課程轉做選修都得嘅

唔係話dse數學好難
但唔係淨係考數學一科架嘛
大家都做過學生
應該都知香港嘅課業有幾重
其實呢樣野某程度都削減咗學生去發掘自身興趣嘅精力

不過要削減課程就唔會淨係數學啦
而家全部都要再執過
重力令個星球趨向球體
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞