有冇D由細到大都唔識既科學問題

775 回覆
948 Like 48 Dislike
嗯,你講得冇錯
時間係幻覺
做乜咁dramatic
其實你個慣性消失論
努力吓研究
可能會令你拎到諾貝爾獎

亦希望你可以堅持追求快樂既道路
呢個只係主觀感覺 唔係科學現象
頭皮的毛囊,生長期約為2-6年,睫毛約為2-3個月,上唇為4-14週,手臂為6-12週,腿部則為19-26週

脱毛後

通常腋下的毛髮生長期,差不多一個月就會完全長出來;私密處毛髮的生長週期可以維持2到3個月。
人類社會無左任何一科都唔得 好多野息息相關

講到最尾最緊係農業

冇野食=唔夠人口=資優生唔夠=少科學家

唔識講 睇啲留言好無奈
諗起d人話學潦草有咩用

有人答

你做到醫生就有用
pin this ok?

查案就會用到
Not gonna argue with an idiot

So you are damn right
明明綠燈轉眼變成紅燈
有個科學問題想問好耐,問過讀bio既,讀醫既都唔識答

點解植物切開兩條,例如截枝,會生兩顆植物出黎?
但係動物截肢又唔會?
兩者既細胞生長方式係咪完全唔同?
要睇番係乜嘢版本嘅中史喎
應該係維生問題

植物切咗一部份出嚟
除咗根之外有齊大部分維生既系統
而嗰啲植物切開部分既細胞
會有因生存壓力而根化
咁切出嚟就會係一棵小型化咗既同種植物

有啲動物都有呢種一開二既能力
不過咁多節身體都有齊維生系統俾人切既
最複雜都只係去係棘皮類動物
再複雜嗰啲
因為身體部份特化得太勁
就算有呢種生返其他部份出嚟基因
都無辦法嚮嗰部分死之前做到
望日
商場會有部好大部既貨𨋢,係可以容納一部車,之前再係凌晨揸架車入去
點解游凍水e.g.起海游,唔會失温?明明啲水凍過身體咁多。
因為你個人本身會產熱
D人跳冰水都唔會即刻失温死,太耐就唔得
合理
毛髮的生長週期可以分為生長期(anagen)、衰退期(catagen)及休止期(telogen)。完成一個週期後,舊的毛髮會自然脫落,而同一個毛囊會再開始另一根毛的生長週期。不管是頭髮還是體毛,生長的長度都有其限制,並不會無限生長。至於會長到多長,正是取決於毛囊的生長期。
我最近一次用部電話既log 係計下手機game 抽卡機率
最主要係動物有呢種再生能力都冇乜用
你斷咁隻手隻腳
喺自然環境入面等於判死刑
係你生返好隻手/腳嘅時間入面你就已經死咗
但動物又冇可能做到動漫入面嘅極速再生
所以就唔會演化到出嚟
但低等動物有啲都可以做到完全再生
因為佢哋維生簡單 結構都唔複雜
一兩日就再生到 咁咪有用
其實係會失溫 睇乎時間嘅姐
你游冬泳最多咪游半個鐘一個鐘
比盡你都係游兩個三個鐘
你試下一浸浸5粒鐘睇下失唔失溫
題外話 如果冷熱溫差太大係可以心臟麻痹死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞