有冇D由細到大都唔識既科學問題

775 回覆
948 Like 48 Dislike
唔係 只會留低有用既嘢
係 只要唔會差到令隻生物死既特徵,都會留低
所以你咪好少見到有昆蟲
點為之真正了解?

中國歷史咪就係垃圾史
話意識影響觀察結果嗰啲人,根本連單光子雙縫實驗都未見過
睇完youtube就以為自己識咗好多嘢
指甲嘅話其實係有 就好似你剪得太深會出血會痛噉

指甲底白色半月型嗰部分就係生新指甲嘅地方 舊嘅指甲一路被推上去 直到變overhang就係冇血管冇神經 你可以剪嘅部分

順帶一提指甲嘅營養係嚟自指甲個底 平時你見到粉紅色嘅部分

頭髮毛髮皮膚呢類換得咁快嘅嘢一般都係最底層會有堆stem cells不斷分裂 推陳出新 所以就算露喺外面嘅係死咗嘅cells/matrix 佢依然有能力生長 個底會有血管(養份)同神經support佢哋 (你諗下你扯到頭髮係咪會痛 但係剪頭髮就完全唔會)
又其實
又如果
又真正
又了解

十幾萬個頭盔

不如直接承認一句,讀中史等於浪費時間

公道啲講 我印象中意識/認知係真係會干涉到
PBS Physics 都有講過,係有文獻同實驗
詳細可能要physics 巴打知清楚
人所謂IQ高低,係個腦有咩唔同
其實我自己估都係中午

純粹想知佢邊個啱,近少少都係近
呢個係古典力學範圍既嘢
牛頓第一定律…

所有同電有關嘅我都唔明
可能初中冇聽書
但係你夠聰明識做
就唔駛自己落街市同人逼
其實好多時候物理好似都唔係解釋某現象既原因,係用數學描述某現象。牛頓三定律都唔係解釋點解會有運動,純粹可以幫你描述運動;相對論都唔係解釋點解有時空,係幫你描述時間同空間關係。
我理解係,under detector,光係以粒子photon存在。without detector, 光係以wave形式存在,呢個statement都錯?
或者咁講
毛嘅生長係一個expinential growth嚟
本身毛都係一啲proetin嚟
愈長佢所需要嘅營養就越多
所以大部份營養去咗維持原本長度,難啲再俾佢不停咁生長

利申亂估
但對繁殖冇必要性嘅幫助
同埋前後嗰度咪撚搞笑啦
洗撚用乳頭分?
唔係人觀測影響
係任何物質能量同粒光有互動就會影響

連呢個都搞錯就跳到哲學層面
但人原本有尾巴 對繁殖又有咩害?
仲有好多退化左嘅嘢其實原本對繁殖都冇害
唔明 磁力 引力 呢d唔駛接觸既力

有考個科知點計 知個事實就係咁

但覺得好神奇
其實你明唔明層主問乜,佢專登用得無人機做例子,就係考慮到地鐵入面有氣流

理解題目真係咁難咩…
都唔係喎 人有好多嘢退化左 原本對繁殖都無害
例如尾巴
例如清朝八國聯軍, 中史只會不斷賣弄自己點慘點慘點樣畀西方欺凌
不過從來唔會提清朝禁錮外交官,殺外國公民, 甚至連義和團都唔提
對應番世界史之後,會發現當年所謂嘅八國聯軍, 當初係一場著草行動, 本身班鬼佬都係雜牌軍,目標係護送僑民逃走, 點知最後清軍廢到畀人打返轉頭

世界史個方向係呈現因果論, 會為一件事尋找起因經過結果,雖然都有評論部份,但事件同意見基本係分開
不過中國是個談論方向, 永遠都係邊個邊個係明君,邊個邊個係昏君, 唐代個版圖大以就威,宋代版圖細所以就唔威, 中國史由始至終都係談感情,唔係探討因果

我認同中國史係垃圾史, 但正因為學完先會知呢個國家點解會咁垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞