有冇D由細到大都唔識既科學問題

775 回覆
948 Like 48 Dislike
點解沖涼個花灑有時會自轉?
讀歷史其實最正係做politics/government
用嚟篩走啲人
如果冇篩選
讀書差嘅去神科 只會浪費社會資源
唔係話所有數學課程都轉選修

但你學物理當然要必修埋數學 咁係一定要

文學既有冇必要
帝皇之術,偽科學,但CCP成功
1. 點解沖涼果陣花灑有時識自轉?

2. 點解運動比賽啲人都鍾意見到爆冷,但對於戀愛雙方條件差得遠嘅「爆冷」大家反而以負面評價居多?

3. 「男人永遠唔會成為女人」(或相反)係咪性別歧視比其他歧視嚴重嘅最根本原因?(同樣問題可以應用喺種族歧視)
咁依照呢種邏輯 應該教無限既野比學生

例如教符號學 考古 農務 象形文字 古語言.....等等

你唔好問第日對你有冇用

總之就學左佢先

因為你唔知有冇用

完全唔現實

現實係大多數人都只會讀自己有興趣同對佢有用既野
4. 因外表而成嘅差別待遇係咪一種歧視?點解比較樣衰嘅人會將差別待遇合理化,而完全冇去爭取平等對待?
2.因為睇比賽 平凡人鍾意代入自己係弱勢果邊,但戀愛市場每個人自己都係身處於都係比賽入面?

姐係做觀眾同落埋場既分別
完美示範左用結果黎代替解釋
人地問你點解天氣咁熱,你就答天氣熱,要食返支雪條
最後打句咁你知how it works未?真係畫龍點睛,on9之霸非你莫属
我冇否定呢句statement
而係唔識嘅人會用呢句statement得出錯誤嘅結論
研究歷史係知道「歷史由勝利者編寫」呢個前提去分析有咩係可信或唔可信
而唔係「歷史由勝利者編寫,所以唔可信」

讀史唔係讀聖經
讀史本身就唔應該迷信單一史料係絕對真確
呢個邏輯你用中共去諗就知
中共作為勝利者編寫左一段歷史
咁你點斷定你接收有關中共嘅歷史係真確或錯誤?
舉個例,八年抗戰
你唔會照單全收覺得中共係咁大貢獻
但係咪代表中共講嘅八年抗戰只有故事嘅參考價值

就咁揸住一句statement就以為看透世事
實在太簡單太表面
內裡仲有大把因素值得討論
歷史係勝利者改寫
改寫左幾多?改寫左有冇其他史料還原到?
有改寫嘅成份,但可唔可以由可信嘅部份梳理出脈絡?
呢啲係研究歷史會問嘅問題,唔係一下拒絕
所以點解我話同一句說話
識同唔識,意思同份量都有好大分別
起商場之前已經揸定入去
但係戀愛市場幾時有「全球化」過,大部分人搵伴侶都係由身邊人入手,嗰啲幾千里外嘅鮮花插喺幾千里外嘅牛糞上,又真係同自己一啲關係都冇個喎
卷唔卷到利係基因加埋環境因素
70年代已經有雙胞胎研究,大約20% 係一個卷到一個卷唔到
中學教果套係錯的
題外話-聽講依家好多棉羊都係人工配種下嘅產物,所以d毛係會瘋狂生長

周不時都有羊走失幾年走唔郁俾人發現捉返去剪毛,natural selection 下本身就唔應該生存到

你個邏輯係建立係由學生自己去搵嘢學嘅前提
但現代嘅教育系統其實已經建立左一定嘅框架
系統入面嘅嘢
基本上係唔需要質疑「呢樣嘢有冇用」

我講嘅係「呢樣嘢對我有冇用」
而呢個問題嘅邏輯都係錯嘅
我哋冇上帝視角,未學就知有冇用
拎數學做例子
你學到,幫到你讀理科做工程師,對你就有用
你學唔到,就冇用
而唔係一開始就話對我冇用,所以唔學
有冇用係取決於你學唔學

而考慮興趣就一定係真嘅
不過唔係絕對
諗返中學,講興趣
我興趣就唔係讀書
我興趣係打波打機
咁讀書對我嚟講係咪就唔必要
我應該專心做運動員同電競選手
好多時啲人唔係冇邏輯,而係立場同情緒行先,冇能力step back去審視自己講嘅嘢
係心理問題多於能力問題
點為之真實歷史?
中國國史,官方歷史=正史
你知唔知你UP乜鳩
演化的基本係,只有最叻的一班可以有後代
人類生唔生仔,根本唔關基因事
呢套咪唔work
痴線
有教49年之後果啲已經唔會
鬚會硬係因為你剃佢,佢個切口變平
本身條毛係尖頭嘅,而家平頭
摸落質地咪唔同

其實好多野上網Google下就有
如果用marking去睇
位巴打答到訊息素 答到毛囊既力學detect
而巴打你篇論文就係唔識答 但講左一堆野
即使你不會,也許班上的某個同學會,
數學課就是為了這些同學而存在。
上課所教的只是數學這個世界的入口,
如果你們連入口在哪裡都不知道,
當然就不可能走進這個世界。
討厭數學的人不必走進去,
數學考試,只是想確認你們知不知道入口在哪裡。

石神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞