有冇D由細到大都唔識既科學問題

775 回覆
948 Like 48 Dislike
讀完中史先知支共有幾撚恐怖 一時比你大嗚大放
轉個頭就反右 比人批鬥死哂
其實呢個係好問題,我覺得有d商科知識係現今社會更重要,例如複式簿記,Macro Economics 入面既money supply, discounted cash flow 等等,係有限既教學時間入面,學校更應該教呢d野,令學生係社會無咁易比人呃

但識教呢d野既人我估比識教三角函數既人少
有人逼過你答咩
唔想答咪上一頁lor
又要懶型入嚟扮叻又答唔到人問題
中史最大問題唔係內容
而係教與學嘅方法

用西史嘅方法去讀其實冇問題
香港中學中史科係班港英年代走難落嚟香港嘅愛國大中華撚設計出嚟俾人打飛機用
加上近年滲入去嘅紅中國思維
根本就垃圾到不得了
智商係先天定後天決定
咁點解有啲人頭髮可以長到拖地?
要有特殊基因先得?
log 都用唔到,佢一世留喺街市買菜啦
到底每個人感受到顏色係咪一樣
會有唔同色係因為唔同波長既可見光,然係人接收到之後將佢模擬成唔同顏色(好似係),咁但係我眼中既紅色同其他人眼中既紅色又係咪一樣呢,會唔會我眼中既紅色喺其它人眼中會顯示成「我眼中既藍色」?只係教育會話你知「依隻色就係紅」,所以大家都話佢係紅
邊個會覺得數學無用
加減乘除計利息計稅全部都係數學
只係深入啲嘅普通人用唔到啫
如果層主係咁諗就唔會咁問啦
好似你咁問得就有答案啦 咁易諗
明顯問緊初中題目 係架車入面扔蘋果既現代版
原來平時用唔到log數嘅人就係廢物
好惡
係到打嘜稻草人?
不嬲都淨係話緊對普通人日常生活冇用,你呢啲數學撚成撚日以為自己高人一等真係好撚好笑
因為頭皮毛囊的生長期係以年計
其他毛囊生長期係以月計
如果你毛囊勁,生長10年,生得夠快1.5cm一個月
咁都成180cm
調返轉老人家年紀大,毛囊虧左,就點生都生唔長
身體細胞勁唔勁同基因有關,但都同後天飲食運動休息有關

lin頭毛嘅作用
其實要教東亞史,講歷史唔講隣國關係根本智障
其實一個文盲都可以日常生活
冇trigo(同log)玩calculus玩毛毛咩?淨玩polynomials???
因為鬚同頭髮一樣係長期生長的
唔係平時唔用log數既人係廢物
而係蠢得黎仲要以為眾人皆醉我獨醒個種人係廢物
同我講既有乜分別
樓主會答你,佢碌9同啲鳩毛係死物,唔會detect到anything
毛髮較長嘅時候重量較大,對毛囊造成較大拉力。相反,毛髮較短嘅時候重量較小,對毛囊造成較小拉力。

毛囊受嘅拉力唔同會影響毛髮生長。
而每人嘅毛囊對拉力大細有唔同反應,所以有人長啲有人短啲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞