有冇D由細到大都唔識既科學問題

775 回覆
948 Like 48 Dislike
你可以試下[拎數學做例子]換成其他冷門學科
咪解唔通

如果一定要跟課程學左先知有冇用 咁點解唔學無限科?仲未答到

邏輯無矛盾

我地可以透過普通認知來了解 咩對自己有用無用

例如你係中學想做醫生係香港工作 咁你可以知道古埃及象形文字對自己無用 唔需要一定要''學'' 拎完PHD先知

現實現代既教育根本就已經考慮左科目功用性 未來係社會既作用

依家之不過加強佢咁解

另外,打波打機真係無問題 真係有心咪去做 做球員電競有咩問題?
而且我冇話興趣絕對

到最後點解要讀書?咪因為之後出社會有用囉 搵到錢
咁我功利D咁睇 無用搵唔到食乎學生又無興趣既課程 係咪唔應逼學生讀?
其實係
好多屍體d頭髮會繼續長
長到身體機能停止之前既個一個「體內訊息」比佢生到既長度先會停
你咁問同問係地鐵入面跳起會點一樣
解答到嘅可以拎諾貝爾獎,等各位咁有好奇心嘅人去研究
因為你廢啫
有一說係話同性戀係用黎自然調節人口,同一個媽媽越遲生嘅仔會越大機會同性戀。
自然嘅話同性戀增加勞動力又唔會增加人口,因為唔會生仔,雖然黎到現代D人有方法去照生。
好似係雙胞胎嘅話 有同性戀嘅機會都會高D
地球光滑都講得出仲要0負評,真係笑死唔笑死
如果呢個解答到
講真 諾貝爾獎簡直配唔上呢個成就
地球直徑係12742000米
地球最高峰 珠穆朗馬蜂係8849米
最深海溝 馬里亞納海溝深 11034米

後兩者連地球直徑嘅千分之一都唔到

具體啲講嘅話如果地球係個籃球
馬里亞納海溝連籃球上面啲坑紋都不如
大概只等於0.02cm嘅起伏
你用人類嘅尺度睇係唔光滑嘅
#462條片就講得好清楚究竟地球上面嘅山脈同海溝對比起地球本身嘅比例係點
https://youtu.be/mxhxL1LzKww

其實讀書少可以google下先 好方便
唔使下下急住衝出嚟柒
屌篇野最後咪話頭髮同其他體毛生長機制唔同
唔會停
轆咁落終於有人解釋
上面果堆講極都唔中point
邏輯理解都有問題係度講科學
咁時間相對慢左,係指感知上定實際上?
好似interstellar 咁,佢入左黑洞一陣就等地球幾十年。而佢個人都冇老到,咁姐係佢實際上經歷既時間慢左?
自己感知唔到的,只有同其他人做比較先會知個時間流動有分別
指甲係咪都同樣原理?

殭屍片啲屍都係咁的
up mud鳩
呢個比喻好撚差
咩學無限科
都幾九唔搭八
你睇返我之前果段講啲咩
我話學生問嚟都冇用
三角函數好多方面都有用
你聽完會知,但係你學點apply之前你都係唔會明
又點會講到去無限科

同埋你諗嘢太表面太簡化太上帝視角
你成日話讀左冇用
係讀書果陣,有幾多人真係清楚自己將來想做乜
要一早揀定志向
志向以外嘅嘢就係「冇用」
高中揀科,都大把人揀完後悔
如果仲要再早啲更少前置知識下揀
其實憑咩知道自己適唔適合
同埋亦都限制左自己嘅選擇
有句說話有啲矛盾不過係有道理
如果你事前只係預到啱啱好夠用
咁結果係好有可能會唔夠用

再講,你將教育嘅目的睇到好單一
搵到食就有用
教育係教知識但同時亦都係訓練
上面有人話就算唔係專科
讀過大學同冇讀過嘅學生思維素都會有分別
香港最少都要讀到中學
以前上大陸探訪過啲小學程度嘅人
係真係可以好傻閪
佢哋都有「夠用嘅知識」
但係社會就係唔夠用
重係作為一個保險
好多人想做醫生做運動員做電競選手,去到最後能力有限,要去接受現實。讀書唔太差嘅點都有個engine果D讀下唔駛乞食。
你中意興趣時,你興趣唔一定中意你
記憶中係

有錯可以指正小弟
所有人都享用緊你所謂緊深入啲數學嘅成果
除非住非洲原始森林
中學數學有教喎
AuB個個format啫
唔係黃昏 係夜晚嘅時候 啲雲(尤其係烏雲)係偏紅色
教到D人邏輯太好,不易管治
周不時見人邏輯差到仆街就係成果
呢個都係歷史好有趣味嘅原因
因為同一段歷史 用唔同眼光睇可以比你完全相反嘅諗法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞