有冇D由細到大都唔識既科學問題

775 回覆
948 Like 48 Dislike
其實中學有教 不過邏輯差到仆街我認同嘅
單單係呢個post已經有好多個
睇科學紀錄片
sin cos tan 同力學好有關係,日常生活應用到,點會冇用,讀書黎講,學生係唔識自己搵興趣,係要靠學校幫,連sin cos tan都唔教,個學生點知自己對數學有興趣
冇錯,時間係相對嘅,要有比較先會知快慢
係架船入面嘅人,只要架船一直光速咁行,對於個人黎講入面個空間同佢過住同一時間(因為船入面所有嘢都係光速行緊),佢係只過咗一陣
當架船停咗,先發現出面冇郁嘅空間過咗嘅時間同佢過嘅時間唔同,原來外面過咗幾十年

現實中其實有例子
宇宙射線射入大氣層時會產生muon,而muon平均壽命只有2.2微秒(2.2×10^-6s),拎佢乘返光速3×10^8m/s,佢應該只係行600米左右就會衰變成另一種粒子
由產生嘅地方去到地面有接近10km,去得到地面嘅muon應該好少(因為只係平均壽命,所以可以過咗2.2微秒都仲未衰變)
但實際上去到地面嘅muon有好多,因為佢以接近光速嘅速度移動緊
對muon黎講佢只係過咗2.2微秒,但對地球上嘅我地黎講佢係郁咗嘅時間有成大概30微秒
尻估

毛髮有生長週期

唔同部位有唔同長短

每一條毛嘅週期 同佢周圍嘅兄弟

經過年月嘅轉變 每一條嘅週期都唔同步

但平均值都受限基因同部位 定咗

假設 尻毛平均 生到5cm就會自然脫落

你剃晒佢 由於每條都有自己獨立週期

可能有d重生 1cm 就夠鐘脫落 脫完又向番5cm目標邁進

有d係你剃之前 只係生咗1cm

所以剃完 生4cm就夠鐘脫落

但無論點 整體長度上限都係5cm上下

取決區域+基因
夢真係一個好神奇嘅存在
有啲人甚至啲夢係有預知性
流體靜力平衡
屌 派個膠咁多人認真
應該係~(A or B ) -> ~A and ~B. 先啱。A B 是旦一個係真 嘅相反應係係兩個都係假
同你一齊讀書既人入邊話唔定會出個愛因斯坦/牛頓級數
但係中學課程係唔係應該讀啲 General 嘢
log數 同 三角函數 得理科先會用

你可能又會屌 地理 or 歷史科都唔係General 嘢
都係只有特定嘅人先會用
但係呢啲係選修科
而三角函數(數學)係必修科
必修科嘅知識應該係can be applied to your daily life

話人廢物 咁你最近一次用log數係幾時

利申: 唔係針對數學
唔撚駛讀書都有daily life添
又唔見你條廢柴中學都quit咗佢
咁你不如問埋傷口點解識復原
放低太耐 唔太記得
你個名natural log,你係咪讀數學系?
其實trigonometry 唔係愛因斯坦級數先用ge.....

你普普通通一個理科人都好多機會用到。
就算我以前讀chem....phy chem都係要計數,d乜鬼野vector, dot product, cross product, 最好都有少少trigonometry 底子。

log / natrual log, 最簡單solve d first order reaction (eg. radioactive decay),都會用到。

呢d都唔需要愛因斯坦級數。其實有d中學課程都有(A level年代,依家唔知)

special relativity 都係由 trigonometry 開始解,呢d唔係咩post doc/研究級數。只係好基本year1 introductory course的野
btw 其實以前 p.maths 係function 果課會教少少

連埋bijective 果d 落同一課 Past paper 會出到好深 尤其係1980-1986 果d 但之後cut 晒

一d 好簡單既logic concept

不過一般學校都會skip左佢 唔教
而家dse 連 d/dx csc sec cot 同 in csc sec cot 都想cut 埋佢

就明白好多人對trigonometry 都好唔理解 同唔識
咩都上到大學先教

真正要用到既學生就死得更快
嘩好複雜

即係將concept套用古代比喻
仙界(光速)一日=人間(普通地球)7年

所以係光速的角度 普通地球時間會相對慢左?
即係快慢係相對 而唔係真係時間慢左

有錯請指教
利申:文科仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞