有冇D由細到大都唔識既科學問題

775 回覆
948 Like 48 Dislike
咁就咪能局鳩啲普通人讀啦
佢地點去detect毛髮已經去到佢地需要嘅長度
如果假設佢地係program咗每個毛囊細胞只係會用特定嘅能量/時間令到毛髮生長到特定嘅長度
當人手剪短個陣佢地點detect到自己需要再生常到特定長度
假設仲係同一個毛囊西細胞而唔係新一個
我明你講咩
響現實好唔合理既野,響夢入面你會「理解」同「覺得合理」
仲覺得係好自然既事
但起身回想就會覺得
唔讀過點知你係普通人
「可以」唔係「必然」嘛

下邊有兩個情況:
1 學識咗用獸皮,令少毛髮既人類都可以存活
2 學識咗用獸皮,令多毛髮既人類基因被淘汰

而進化論講既係1,好多人理解咗做2
咪玩啦清點會冇用
早100米到某點?
呢個情況係
如果本身已經成熟
被剪短-》維持長度(短)-〉老死-》重新成長

如果本身仲生長緊(case1)
被剪短-》生長-〉維持長度(比正常短)-》老死-〉重新成長

仲生緊(case2)
冇被剪短(唔夠長)-》正常成長-〉正常長度-》老死

以上三種case同時進行
你咪覺得全部都生番去原本長度

事實上得第三種可以生到正常長度
無毛既話排汗散熱會更好,對於係原始社會中hunter and gatherer 既生存模式更有利,例如其中一種捕獵方法係透過不停追趕獵物令獵物過熱而死。
第三種加老死之後重新生嗰d可以*
大家都冇錯
heterozygous parents 連續生兩個homozygous recessive 既child 既機率係1/16
但given that 生完一個homozygous recessive
之後生第二個都係homozygous recessive 既就係1/4
利申Bio 只到高中
指甲好似睇過啲咩世界之「最」
有啲族人長到彎鳩哂
因為架無人機係一架行駛緊既地鐵入面,所以速度是相對一樣的,唔會有問題
咁只係你廢,唔代表無用
速度加快,時間就會膨脹然後變慢
速度加快,空間就會壓縮距離變短
有雞先定有蛋先
咁你咪去Challenage 個制度囉
不過真心相比之下中英數算係大路野,好處亦都好多,所以其實當必修課目都正常
所有毛囊都有獨立既生長週期,
生長期:一路生毛
衰退期:停止生長
休止期:甩毛

生長期既時間長度決定左個條毛可以生到幾長, 而身體唔同部位既毛生長期長度都唔同, 所以有d毛可以生好長(頭髮), 有d就比較短(腳毛)

當所有毛囊都經過一次週期循環, 唔理先前邊一個時間點剪過/抆過, 最終都會維持返先前一致既長度

利申:睇wiki
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞