有冇D由細到大都唔識既科學問題

775 回覆
948 Like 48 Dislike
你「感受」到乜野唔重要,只要同一種波長既光(或者同一堆波長既mixture既光)去到你隻眼之後大家都會話係同一種色就得
但如果想超越日常生活既層面既話就會好複雜
從neural science/philosophy of mind出發既話就要研究qualia
又可以從語言哲學角度探討當我地話我地見到某種顏色既時候其實係指緊乜野
嘩,連登仔真係痴撚線,個撚個無知到,民智未開咁。

其實好簡單,每種毛囊會生出嚟既毛髮都有佢大約既壽命。頭髮一定係最長啦,鼻毛個D一定係好短啦。

咁假設唔剪頭髮,例如頭髮生命最長係十年,咁你十年留到既頭髮就兩米長,第十一年就一定會甩,
咁你個頭同時間都會有1,2,3⋯⋯10年年齡既頭髮,咁第十一年既頭髮斷咗,第9年既變第10年,第8年既變第9年,如此類推,你頭髮點都只可以留到10年兩米既長度。因為壽命得咁多。
其實你平時甩出既頭髮,其實佢已經生長咗十年,只不過途中不斷比你逐次逐次剪短。

而鼻毛壽命短生長慢,就只可以最長生到1年4cm 咁既壽命,第2年佢就會斷,咁就點都生唔到頭髮咁長。
咁點玩spherical coordinates?點用mean value theorem搵arc length?
我唔係太識 可摸以講多少少?🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
you are dam right
「點解咁多人會重蹈覆轍,就係因為冇讀歷史」

讀歷史極其量只係避免重蹈覆轍嘅先決條件之一,要做到避免重覆犯錯仲有更多更重要嘅因素,咁樣吹奏讀歷史嘅重要性其實只會令人反感

"The only thing that we learn from history is that we learn nothing from history."
你望下啲小學畢業既人既思維同大學生既思維分別
你咪知你認為冇用既野點解要讀
you are dam right
科學係唔會用感受呢回事
所有都係數據
教育教你呢隻係紅 係因為一開始你學點會教你波長 所有嘢都係由淺入深
顏色喺科學嚟講只係一種唔同波長ge光反射
就算大家睇到嘅顏色唔一樣都唔影響

好似你讀chem 你中學生涯所學嘅所有野
都係簡化咗嘅理論 上到大學你所有觀念都會推翻曬
呢樣嘢係佢哋故意由淺入深
你個孫要學
由透過接收唔同波長,由此大腦模擬出唔同既顏色,但模擬出黎會唔會一致當然亦因為咁,到底又要點樣去辯別何謂一致
但係唔識嘅人佢哋自己本身都係每日都用緊
科技係建基於呢堆數學之上
除非你生活係Minecraft
否則任何野其實都有用到

文明社會 每個人都係深層技術ge 淺層使用者
基本上無 sin cos 電腦好多野都唔work
連你行出黎條路都要計過
有個講法幾過癮
“It’s like a spinning ball, except it’s not a ball and it’s not spinning”
科學界不嬲都唔擅長改名
老實講
要用到log數做研究唔係等閒之輩
我都成日諗,係統治者有心唔俾呢d戰術野成書,定係中國人記事求撚奇所以無搵咁多資料寫呢

日本人又係,寫一場仗可以獨立成書,但中國通常都係幾行字帶過就算
睇下架車有冇加速(或減速)
如果由頭到尾都係均速直線行駛嘅話
因為慣性嘅關係
咪會垂直上升
好多科都有用
對你將來專業可能好有幫助

定你又諗住拎落街買菜嚟講
good question 我都有諗過但唔識點表達問出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞