有冇D由細到大都唔識既科學問題

775 回覆
948 Like 48 Dislike
波長客觀嘅數據......
點解你仲會問一致性嘅問題
都話咗科學唔會用感受黎做結果
科學唔會話覺得A比較重
係有好多人用左,建立左依家呢個現代文明社會,令佢唔洗用都可以咁方便咁生活到
啲長嘅毛甩咗 啲細嘅毛生番 所以咪好似識停止生長 係一個dynamic equilibrium
無重力下
睇d YouTube會見d 水會form 做個波
原因係表面張力
加埋重力就會變做一滴滴
而唔係一張sheet 咁

至於點解表面張力會form做圓形/波
可以諗下去ocamp 拖住隔離d 組囝囡圍圈個陣
每個係個圈入面ge 人就係水分子了
手拖手就係個表面張力
簡單黎講我唔係諗緊啲光本身點,而係當人接收到光之後,大腦模擬出黎既畫面會否一樣呢
快啲走 班毒數撚衝緊出嚟
超級 oversimplified 嘅話可以咁睇:
你喺空間冇郁嘅話你就會直接喺時間條軸「全速前進」
如果你有郁(我估係關加速度事?)
你就會喺空間同時間一齊移動
啫係如果直線地向北行
一定會俾你向東北行更加快去到北極

有錯可唔可以唔好屌得咁大力
我仲以為因為條尾用黎平衡,人唔洗用尾平衡,所以無尾
完美示範學唔好數學連日常溝通logic都會錯撚哂
點解啲昆蟲 蚊可以喺火車車廂到飛嚟飛去 明明人類要腳貼地
完美示範學唔好數學連日常溝通logic都會錯撚哂
你想講 causality?
Logic 點解唔係中學必修科呢個真係月經 topic
不過認同嘅
我成日覺得呢個比喻好尷尬
因為你要依賴重力(或者時空扭曲)
先用到重力井呢個比喻
我認蠢嘅
只係覺得少接觸實例 有疑問都算正常(態度懶醒串柒柒就另一回事)
用左獸皮 令少毛既人有advantage去adapt熱&凍既環境 生多d bb
而多毛既熱死左/夏天搵食廢過少毛
所以獸皮使少毛人增殖 多毛人減少
有冇乳頭都唔會有大live or dead advantage

進化論係邊個有助spread gene就幫邊個 存活只係其一條件 如果粒lin好大會溝死女 你好易被人咬到失血死都唔怕(仲要好多個if先得)
我覺得 Qualia 又係一樣好 philosophical
但係好多好多人都諗過嘅問題
亦都係一樣好有趣嘅嘢
https://youtu.be/evQsOFQju08
有路入,半夜揸入去
只係條路平時封左,唔會俾你見到
聽過有個 idea 係
會唔會其實我哋全世界都係鍾意同一隻色
只係因為大家感受嘅嘢唔同
所以先會話係唔同顏色
認真答 寫game用過來計算投射物彈道
Minecraft Speedrunners 都會用 trig
薛丁格的毛
太多parameters好難計
如果人類離開非洲前就有天氣熱/日照長就識自動甩毛既基因
可能連獸皮都慳返

BTW,你講個如果好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞