有冇D由細到大都唔識既科學問題

775 回覆
948 Like 48 Dislike
屌你老母收皮啦阻撚住晒
人類有文明之後多左好多factor影響繁殖,例如智力/性格/金錢,仲要一夫一妻

唔係好似未有文明之前咁優勢果個雄性打贏晒所有其他雄性,屌晒全部異性。
教育唔係睇你所講嘅「有冇必要」
教育本身就係全人發展
因為人類唔係打機
唔會有個能力值或者相性俾你睇到
而三角函數呢種程度
我又唔覺得要去到「理科相性」嘅level先理解到
如果係呢個level之前已經截斷左理科嘅方向
我認為對自己同社會角度都唔係好事
點解你會咁諗
如果時間係發明 咁空間係咪發明先
時間同空間唔係獨立存在
唔識都要行出嚟鳩噏扮晒野
唔讀文科你都無咩路可以行
就算係由一個中學生講出嚟我都覺得冇問題 有少少邏輯都知歷史由勝利者改寫呢樣嘢係絕對正確 所以現金所有歷史都係當故仔咁睇就ok 到時有時光機就估全部都錯
演化過程咁睇 幾千年好短
一啲細微內在嘅變化一直都有
呢一點我認為係教育問題
讀到advanced level 先再學嘅話就太遲啦
中學唔讀定啲基礎嘢讀上去會好辛苦

香港嘅教育制度已經過分唔重視數學㗎喇
再cut 就死得啦

我覺得個問題嘅重點係中學冇人強調你學嘅嘢有咩 用,讀書好似只係為咗考試咁

其實比起話咩科有冇用,更加應該及早重視生涯規劃。你一早肯定自己唔會做任何計數有關嘅嘢,數學咪敷衍下就算囉。擺喺度你唔畀心機讀係一回事,完全冇得俾你讀又係另一回事
最主要係,世界上就算有一樣客觀既存在叫時間
你都冇辦法擺脫人類既主觀意識去理解時間呢樣野
姐係你係永遠受限於人類既認知能力,理解唔到客觀既真實
所以時間呢樣野的確只係人既觀念
(undergrad讀,唔太記得了,大概係咁冇錯的
哲學上有Time philosophy,A-series & B-series,好青年都有講過,但YouTube del左
我自己會將大中華史觀呢件事
當做了解呢個國家文化嘅一部分
中國文化係好複雜又矛盾
唔係講一句小農DNA就係真知灼見

讀歷史本身就係要分析
上面有人話讀中史會變藍變大中華膠
講真
如果你會因為讀中史而照單全收就變藍
咁嘅分析力level
就算唔讀中史
其實是但睇下新聞都一樣會出事
所以正確黎講,你唔係討論緊時間本身
你係討論緊人類係點樣理解時間
究竟人類理解時間係timeline形式linear既過程(好似電影progress bar咁)
定時間只係一種描述一連串事物發生既順序
地盤啲天秤點起
我係講緊時間呢個概念
空間嘅概念當然都係人發明
你都識講數學係用嚟形容世界嘅「語言」啦,咁你要「解釋」嘅時候使唔使用「語言」?

數學係科學嘅重要工具,兩者係相輔相成。
準確黎講唔係發明
根據Immanuel Kant既講法
時間同空間係人類理解事物既基礎
內涵呢家野
無的確唔洗死嘅
咪話睇比例囉
你要比較嘅話大把西方國家中等教育都冇教到香港咁深 咁人哋科學就差啲咩
根本有興趣嘅人就唔需要靠學校教 自己都會去學 我唔係淨係講數學 係講所有

姐係打個比喻
假如而家整體課業減三分一
咁對數學有興趣嘅人可以多咗時間去自學高等數學 咁樣唔係一件好事咩?點解香港嘅教育永遠係強逼 點解唔可以係培養學生自學嘅意願?
反而想知原始人指甲係咪真係唔剪都唔會長到阻住生活
係 腦容量就已經細咗
6月有冇4號先
我講緊概念嘅形成
人靠自己嘅感知嚟發明語言 文字
咁想當然「時間」呢個概念都係人嘅發明
太長會自己撞斷/撞甩?
原始人嘅生活本身已經會不斷損耗指甲
應該就算唔理佢都唔會太長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞