有冇D由細到大都唔識既科學問題

775 回覆
948 Like 48 Dislike
二黎 我地呢種人種主導之前 地球都有 好多種唔同結構 唔同習性既土生土長既人種 係得我地呢種係地球成功叻操是叻唇或者滅絕左其他
兩個嗰結論雖然唔岩,但佢地論證既邏輯係岩同值得欣賞。不過唔知點解後世既中國人少咗呢種論證。
因為每種毛既生長週期都唔同
毛係佢既生長週期會一直生長直到完結 之後會休止 然後就會脫落
而我地既基因決定左每種毛既生長週期既時間 呢個時間就係決定左每種毛既長度
我地d毛就係咁不斷新換舊
就好似你用鳩毛做例子 其實係一直新換舊 所以你會成日甩鳩毛
而頭髮呢D 因為生長週期係用年計 而我地一兩個月就會剪左 所以就誤以為佢係無限成長 但其實從來都唔係無限生長
但如果你要問點解基因會決定佢咁長 我就會覺得你係為駁而駁 呢個係無答案 因為人類科學未去到可以完全理解基因既階段
我成日諗啲會飛既昆蟲係咪應該集中係車尾
你唔明佢問乜
我估唔係生到咁上下就唔會再長,而係佢地長到咁上下就會甩
咁我企前100米開電筒粒光
係唔係快過100米後開電筒粒光100米
咁會飛既昆蟲係咪應該集中哂係車尾
會直接昇太空,見住成個太陽系高速飛走
其實我覺得係吸收咗啲
喺現代人身體入面都有啲尼安德塔人同其他古人種嘅基因
唔係你完全理解錯
光速不變係一個客觀現象
對應四維時空之下嘅能量守恆定律同埋動量守恆定律
根據呢個客講現象會推導出狹義相對論
即係任何物體速度都會相對於光速, 光速會係任何物體嘅極限速度, 否則會推番因果論

但如果因果論同埋所有嘅物理守恆定律都唔存在, 速度係冇上限
喺啲頭毛甩之前佢生到幾長咪係佢個max length
動量不變
點解會無咗慣性?
有無數據
一個人睇到顏色既感覺會唔會同其他人唔同?
即係A係腦入面感知到既藍色會唔會係B既腦入面感知成為紅色?
你get錯我意思wo
訓練你用下個腦已經有幫助啦
太空人都好似會有啲適應裝置
盡量唔將太空艙變做同地球極大分別嘅環境
光速不變係觀測出嚟架喎
邁克生干涉儀測量個陣都未有相對論
火焰係氣體,但如果溫度夠高就係plasma
你姐
當啲同事 個個都STEM master
睇你夠唔夠膽 問佢哋呢句野
呢個on9 問題,有蛋先就算孚得出都養唔大啦
呢個我都係懷疑緊,唔係當真理,冇興趣討論
反而想講一d科學本身證實左係真但又解釋唔到既野
例如量子雙縫實驗,點解人既意識可以影響光既behavior?
如果呢個世界係100%唯心,物質係意識既共同產物,即係世界係虛擬?如果呢個假設成立,之前講既任何科學理論都可以推翻, 原因係呢個世界既programmer設計
你問緊既快,係指?

早啲到達某地方
定係
前邊粒光速度高過後邊粒光?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞