有冇D由細到大都唔識既科學問題

775 回覆
948 Like 48 Dislike
數學係更加精細嘅語言
但唔適合攞嚟描述一啲尺度宏大又抽象嘅野 而歷史就係做呢樣野 我覺得冇優劣之分兩者都有用
呢個係content farm嚟
人嘅腦100%都會用
只係通常唔會開足100%姐
車入面就會冇分別,車外面就會向後。好似係因為車入面連空氣都係車嘅速度。
因為時間係先後次序嘅代表 而家個理論係光速係最快嘅速度 以1 2 3 4 5作為時間最少差 啫係光行前最少嘅距離係+1 但如果有嘢以超過光速傳遞 啫係小數差別 0.1 0.2咁樣 咁光對於佢嚟講就係慢咗10倍 啫係時間會變慢
舒服
例如做電嘅話 有啲交流電供電/輸出要計相角
呢到最基本就涉及咗三角學同電磁知識
當然又可以有人話我唔係做電

呢個問題都真係值得諗
以前就係有班人逃避複數既存在去揾三次方程根
結果都係唯有承認有複數既存在

成個世界同文明都係由一啲基礎知識建構起來
每樣嘢都各司其職
個邏輯應該係相反
人口基數大
相對個體嘅基因突變就唔會咁易影響到全人類
人類人口多過以為幾千萬倍,但近幾千年都未見到人類有乜外表mutate過。

呢個其實解釋到
因為當人類進入文明社會
就已經冇足夠嘅選擇壓力去改變人嘅型體
意思係我唔再進化都已經夠生仔繁殖 咁仲演化嚟做乜

反而係社會形態同科技取代咗肉體嘅演化 遠遠比肉體嘅演化快得多
歷史全部都係勝利者改寫 既然你都唔知道真實情況分析又有咩意義
火係能量 火嘅形狀就係燃料分子嘅形狀
我覺得呢個係權利嚟
發覺好多人都鍾意講「專長」
但專長係develop出嚟嘅
唔學過,其實點知自己適合啲咩
毛髮係會脫落 假設啲毛生到10cm就會甩 咁啲毛就自自然然得10cm左右嘅長度
光波會有幾種behavior
折射反射繞射相涉
有一條law叫snell’s law
就係講光(定唔既得泛指波)進入其他不同密度既媒介
就會產生折射
即係睇到水杯入面個銀仔點解唔係直望就望到
筷子又會折彎

實際應用 又 同正常人生活無關
例如捉魚要瞄準前少少
例如我有次整左架遙控藍芽潛水艇 對準水入面嘅佢遙控冇反應 又係要瞄後少少

力學例子既更加係超級多啦
原子整齊嘅排列
都啱,可能我用「火光」會好啲,其實啲影係黎自燃料「燒出黎」嘅細屑同煙唔知計唔計落個「火」到定係都係當燃料嘅一部分。
所有野都係睇比例嘅姐
你點define乜為之「學過」
如果今日要小學生去學微積分你都會覺得誇張啦

同樣道理
而家嘅中學生係咪有必要學到呢個程度嘅野呢?呢點係可以商榷
喺真空中先係最快,喺其他介質入面(玻璃,空氣,水,之類),光係會慢左㗎
又唔係嘅,鄰近國家對本國嘅影響通常比較直接,所以都值抽出嚟講,但唔一定自成一科,可以分單元。

避免用大中華史觀就一定要啦,應該要討論歷史上鄰近國家對香港嘅影響。齋講中國其實差緊啲,最好拉埋日本越南嗰啲嚟講,整個亞洲史之類嘅嘢出嚟。
no 哲學有好多範
知識論會study,點解經驗科學解釋到事物?
科學家觀察到落雨一千次,歸納出成因,係咪代表第一千零一次都係一樣結果?究竟因果關係係咩意思,世界上係咪真係有因果關係?人類用因果關係去理解世界係咪準確?數學係咪一種建基於歸納既知識,定係推論出黎?咁點解科學要做實驗,數學唔洗做實驗,用紙同筆可以proof到?科學同數學既知識點解可以用唔同方法去得到?
仲有好多咩分析哲學、語言哲學、邏輯,問既係,咩叫人?咩叫生活,語言有冇辦法表達到人既思想,if P then Q...etc (唔識,非philo student)
呢個就係我上面講
拎句Statement就當瞭解嘅一個例子
中外歷史都好
處理史料都唔係照單全收

「歷史由勝利者編寫」呢句
由學歷史嘅人講出嚟
同冇學過歷史嘅人講
意思同份量都完全唔同
想像一下一匹布四角扯恒晒再係上面平均倒啲波子落去 最後啲波子會自動聚埋一齊
不如你話點decide粒卵係變男定變女
反而咁講,你講既既「人要點樣生活」「人為何而活」
呢d唔係學術會搞既野,好多嚴肅既哲學家係唔會講呢d野,甚至睇唔起呢d問題
倫理學會提及呢方面既問題,但都唔係最主要既範疇
但你話呢d係咪哲學問題,又唔可以話你錯既,廣義上你係冇錯既
呢d會似人地講哥迪奧拿既足球哲學、巴菲特既投資哲學
更加多既意思係講緊一種理念同思想,唔係哲學
光學折射反射要用snells law
力學你不如問有咩唔洗trigo
其實唔洗屌

佢講緊"我現實生活" 佢嘅生活姐
咁佢要買魚買菜埋單果d真係用唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞