有冇D由細到大都唔識既科學問題

775 回覆
948 Like 48 Dislike
呢個要推 我都唔知
應該叫人間個時間快過仙界
仙人係仙界瞓醒第二日落人間,發現過咗7年,但佢返去仙界睇鐘,佢都只係瞓咗一晚,覺得人間時間快啲
但人間啲人就會話個仙人不問世事瞓咗成幾年
讀大學既時候囉
當然你都可以唔讀大學去賣菜既
okok
keep 住俾heat 水蒸汽唔condense 你咪見唔到
我知一個普通理科人都好多機會用到
但講緊唔係理科人就唔多機會用到
由頭到尾都冇話過冇用
其實你唔知自己講乜 不斷揀科需要更多知識

以你邏輯咁係咪中學應該加多d學科比學生逼學生 岩唔岩?

你仲未答到我問題 所有野都係「取捨」,

你冇可能學哂所有野,如果你認為唔需要捨棄任何課程

咁點解教育局會變課程?A level變dse?

我冇話要一定捨棄數學 而係應該鼓勵學生自學同選擇

點解其他國家課程比香港少?

取捨囉

加上你認為人地揀錯科 咁咪正正而家教學有問題 你讀咁多科你都揀錯既時候 唔見得有幾成功

所有學科都可以作為思維訓練

而家我只不過想個鐘意物理學生唔洗讀中史而去專心學物理

我認為咁樣個學生會特別蠢

學科考慮得2種 興趣同功用 我唔會認為有第三種

你講既思維訓練其實都係屬於「有無用」最終目的都係用來喺社會生存

大學所有叻人揀科 都係揀搵到最多食既科 中學都係

你講既果啲野反映唔到有幾重要

大多數人都係實用主義 事實上你自己心裏面都係咁諗

繼續讀書都係因為打波搵唔到食
嗰啲係街燈反射上天空既顏色
咁簡單既野都唔早d學.咁再大d點學calculus, matrix, vector, complex number
所以其實我D 腳毛/眼捷毛 係甩得極快?
三角函數真係maths入門黎
要去到大學先讀 香港嘅數學應該會倒退到低於平均數
點解保暖壺可以keep到溫度?
點解撳掣升降機就會去撳嗰個樓層?
仲問緊面果層你就話人問到底
咁但我又好似唔係幾見有其他顔色嘅雲咁嘅?
好多數據圖都有log到,官方統計數據果D,普通人都會接觸到
因為街燈多數都係鈉燈
本身隻色已經好橙下
俾地面物料反射上天
再經雲反射到我地睇到個位
穿過咗有大量微粒既層兩次
散射會更明顯
所以啲雲睇落會更紅

如果你好似啲遊客咁夜遊維港兩岸
你會見到天空啲雲唔係紅/橙色,而係白色⋯
因為啲商廈既燈射到個天白晒

遲下轉晒LED就可能會變得無咁紅
不過馬路(唔係高速公路或者隧道嗰批)啲燈應該都仲係會繼續用橙色?
大支那撚講嗰啲唔係歷史,只係二創三創既黨史
係因為你冇用
所以覺得數學冇用
講完好似無講過
生活係Minecraft 意思係你個世界得橫同直無斜
真正夠熱嘅水蒸氣係透明睇唔到
你睇到嘅係冷卻咗嘅水分子
我個人係咁理解既

係同毛囊受外來刺激有關,例如話氣候咁 係人既毛囊感受到常溫 舒適既情況 毛髮就會適當地生長;當人類抵受緊嚴寒 咁毛囊受到刺激 認為需要生多就會生到足以抵禦為止;相反 酷熱天氣 毛囊同時都會受到反向既刺激 認為唔需要生得多都足以排汗 咁就生得短d

至於j毛 其實好可能係同我哋著褲/內褲有關 當毛囊受到外物壓迫 都會知唔應該再生得多 因為太多會令毛囊排唔到汗 散唔到熱

長知識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞