KK園單野 ,會唔會搞到東南亞國家旅遊業收皮?

1001 回覆
1175 Like 20 Dislike
紅日落完白日落
KK燦爛文明國
笑死。度度都有野架啦
做乜個個做鳩我

我剩係話我未去過東南亞啫
泰國幾年前直頭打仗咁都有人繼續去喇
其實你呢個講法好百搭,套落地球任何一個地方都啱用,改左個地方名就得
怕了
免費雞扑野就還扑野
過世還過世
2回事黎
叫雞扑野就要過人世咩
你支那狗黎咋 人地美帝國子民啊
7年前,自由行同老婆去過柬埔寨
果時既柬埔寨都仲係好落後,係機場,啲關員已經係直接開口拎tips
搞簽證又係,比左5USD tips個識講英文既當地人幫手快人地幾倍搞掂

住五星級酒店,酒店門口出面啲地全部都係爛地黎
夜晚同老婆坐嘟嘟車去夜市玩同食野,個司機係完全溝通唔到。就咁比google map佢睇去目的地。

當地人都好友善同純樸,不過餐廳老闆娘都有提醒我地相機手機就盡量小心,夜晚就盡量搭車,因為一部相機都夠一個家庭生活半年以上。

啲古蹟真係好靚,而且可以爬可以摸,爬左上個小型金字塔到攬住老婆睇日落 唔似得埃及只可以遠望

柬埔寨都算係我印象好深刻既地方之一
可惜了
岩啊,又唔係冇其他地方去

小弟對東南亞興趣一向一般般,冇熱愛到要冒呢丁點風險去玩

留返起舊錢去下沖繩九洲唔好
其實唔關經濟事
係因為佢地自己無得去,所以想人地都唔好去
變到將依件事放大N倍去睇 再傳下傳下就越吹越勁
由其香港人最撚怕死
不如你問柬埔寨政府會唔會落力搞好?個名已經臭晒,旅遊業應該閪
我邊度講過唔好去?

個問題係風險的確比疫情前高左 去嘅話真係打醒十二分精神 好多人去旅行on99 有車就上 比人屈錢

疫情前我一年最少兩次單人匹馬backpack 去泰國 上清邁泰萊邊境自己都好小心 比錢買通啲交警已經唔係一定work 自己親身試過比人撞車 要動用朋友個老婆個老豆(退休軍官)先搞得掂 嗰時驚比人夾走

世界會變 依啲風險地區係的確唔岩嗰啲鳩遊遊嘅香港人去 連一兩句泰文都唔識 有事上黎有野傍身好緊要
基本上你唔係去影相睇古蹟,你真係唔會去柬埔寨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞