[PC/PS4/Xbox One]黑色沙漠#39 全世界直營紀念!

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
高PING DELAG 應該好正常
香港玩美服LOL都200PING 啦
貝爾 紅龍 克賈 沙龍 庫屯 基本上我都全部會打
有30-40層 2個出心
之前有隻火雞BOSS你都好難打到啦
除左2個心之外 = 黃豆
2個都係1-2%機會中
Garmoth你抽下水打兩野就可以afk等執野,2000ping都冇問題
Vell直程轉人chat問句有冇隊入就等收野

利申介紹過住香港既人玩美服
睇佢pve唔覺有lag
火雞就係唔打都冇大損失既例子
好正啵,有加攻家具 黃金幣 馬材料 都係幾分鍾就有
而且有幾千萬1隻比你
如果之後出一個仲正既類似火雞既活動,咁又麻煩了
不過都係睇個人,係會有人唔CARE活動做純純正正既掛機生活仔
行新手路線,第3 or 4 隻boss 係城堡黑騎士
點解咁撚難打既?
D家具全部都同買個d數值一樣
drop rate又低,又有5款
我雖然miss左一半場,但連全set都儲唔齊囉
最多個款得兩件
真係要用直接去買唔好?又唔係貴

真係講賺錢
冇裝不如去centaurus
有裝去hexe幾分鐘成億都黎

真係唔知有咩咁正
我打黎都係為左儲d家具冇諗住用
請問新手買邊個包最好?
係咪買通行證?
Season pass唔多值,入面比較有用既得2個女僕同支永久call馬笛
應該有d新手pack已經包左呢d野

睇下d pack有冇北極熊
寵係主要幫你執掉落地下d野
同埋有額外技能
北極熊會加角色負重上限
新玩會送幾隻其他寵俾你
升寵tier要寵食寵,tier越高執野越快,同招額外技效果會提升
刷怪最好起碼有5隻tier 3寵

仲有Tent都幾必須
主要俾你係城以外既地方修理d裝同有幾個buff可以開

另外女僕都好有用,特別係storage maid
而家有個主線做完會可以用storage maid用任何城市(除左2個之外)既倉
女僕間唔中會送,d人玩得耐無課都夠用
pkm 大師唔好理個數字仔啦
佢淨係會用外服數據同台服比
我地啲台服玩家係佢眼中都係奴隸咋
你由佢笑我地啦
台服連d攻防都唔同玩法,戒個1ap仲勁過其他位3ap
Cls服
thanks.
好詳盡. 我做下功課先.
全新手咩職勁又易上手
搵到呢個pve tier list, 跟佢有冇伏?

可以參考下

Low apm刷到高要求grind spot既通常d人都係講awak guardian同succ lahn
兩個class我都冇玩

Low apm刷低要求grind spot既有succ/awak musa, succ berserker同awak valk
3個我都有試過
其中awak valk而家非常popular
Mouse&keyboard撳實rmb + space bar就係個combo,跟住淨係用mouse控個方向就得(d人叫valk train)

通常d人講top既都會有hash同striker
特別係succ striker
兩個我都冇玩唔sure apm有幾高

開d試用角試下
個人建議除combo外都試下d mobility skill
例如musa同maehwa只要有體同mp就可以冇cd無限dash,用落幾爽
Succ仲可以animation cancel個dash,可以出得仲密
(mouse&keyboard撳實WW hotkey + LMB,console點出就唔清楚了)

仲有隻game防具係全部class共通
武器有時會送exchange coupon俾你轉其他class武,但唔經常有,可能一年幾次咁
另外有個tag system,可以俾其他class用另一隻角d裝,要用game錢同有少少限制
如果未決定好main邊個class最好唔好課負重同倉位俾隻角住
官方有送過coupon俾你swap負重同倉位,不過極少有,咁耐以黎好似淨係送過2次
太多職業.... .完全唔知選咩好
或者有冇d 職業係唔建議新手用?睇reddit 話Tamer , Shai 唔合新手 ?
暫時只開左Nova , Shai 來試, 個friend 就試緊Tamer , Guardian
諗住唔太差就得
唔好意思, 太多問題
新手職我建議用守護者
守護者係半獸之前都仲好強
而且D技可以放快捷鍵,好護手
唔緊要,呢隻game極之複雜
見過有人玩左5年都唔知自己玩緊咩
有咩想知即管問

Reddit好多時d人都係假設住pvp前題咁噏

Shai 1v1基本上唔洗打,但某d grind spot同group grind黎講top tier
有一個endgame 3人場(olun)最有效率係Shai + striker
D人搵隊會偏向搵Shai
另一方面Shai mobility麻麻,初期d grind spot刷得有幾快好睇pack to pack郁得有幾快 (所以awak valk, succ zerker, musa之類係呢方面屈機)
初期體驗係會幾差下
但後期d grind spot有唔少都唔洗點郁
另外Shai d party buff效果好勁,長期有fd一齊玩有個shai係唔錯
可以考慮tag返隻 (不過佢把endgame awak weapon同其他class唔同,tag既時候會copy唔到)

Tamer succ pve幾好,但pvp比較難搞因為佢d招唔算好多protection同movement比較單調
Protection有i frame, frontal guard同super armor
i frame即係無敵
frontal guard係immune黎自正面既cc (stun, knockdown, stiff, etc.)同傷,對唔係正面既傷同cc冇影響
super armor係immune黎自任何方向既cc
Succ tamer得好少super armor既技,雖然前排改左左右dash都有i frame同可以spam,但i frame同i frame之間有gap
Pve冇咩影響但pvp好多時食左下cc就會俾人秒
Awak tamer protection方面好好多,而且movement都多左好多變化
但技術要求比較高
仲有d招範圍唔大pve唔及succ

另外冇耐前tamer有個改動
本身佢騎狗時俾人一cc就會跌落黎,基本上騎黎係廢既
而且騎狗時會無視cc同超大幅度減傷
要用某d技先打到佢落黎
本身騎狗冇得autopath, 而家改左可以,快過就咁跑無馬可以頂住先

冇咩邊個class係特別差
同埋都好睇咩grind spot
初期黎講Awak valk同succ zerker最屈
其中Awak valk最新手friendly, 操作最簡單,唔洗點飲mp水(succ zerker個懶人玩法飲水量極高)
我個人會最推薦Awak valk,可以輕輕鬆鬆玩住先
一方面養肥個account,同時慢慢摸熟多d野同試下其他class再決定要唔要轉玩其他class
另外musa都係好選擇,操作易過zerker同佢可以不停dash係幾正(maehwa都得)
你同fd一齊玩我會推薦一個試musa一個試valk玩住先
初期pve體驗應該會唔錯
同埋Valk都有d support技,musa pvp方面亦都非常好(淨講protection, 佢招dash係super armor, 人地要練super armor rotation, 佢就撳個制就永久super armor)

呢隻game都唔少人經常轉玩其他class
正如我之前講,得武器唔共通,但間唔中會有exchange coupon可以換做其他class
唯一要考慮係負重同倉位,倉位經常有送,同其實唔洗咁多位
暫時唔好課負重住(一買就會跟死而家login緊隻角)
刷怪時d trash爆負重既話,有個方法可以處理
去隻馬度,將隻馬身上既trash全部搬落自己度,之後再將全部trash放返落隻馬度
可以咁樣近乎無限疊
D人唔靠負重唔靠maid就係靠呢招
講漏左,仲有支call馬笛都係跟角
買左唔好用住,一用就會綁死隻角
今次季節係咪一定要有球先開到?
定係可以隊長單開其他人做打手
好似改左同打月餅一樣,
一人一張五合一打一隻,
時間小左料多左,
但無得呃球打囉

原來舊打法都得
睇住個pve打怪仔係度講美服唔lag就覺得好笑
月餅都可以用舊方法架
其實你有冇玩過架
係咪台服又與別不同?
見到英文會頂唔順仲好笑
人地答問題就要比你gut 其實你有無正常社交架
你隻傻鳩真係咁耐以黎都係一樣
咩都要岩哂咩都要想高人一等咁
係咪你現實太自卑 要係呢個post刷返啲自尊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞