[Disney+] Obi-Wan Kenobi 個人影集集中討論區(2)剩返最後一集

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
或者yoda已經睇化晒, 就好似當年叫anakin睇開D
老老實實佢廢老就話睇得開je,
叫一個正值壯年既愛妻號點接受到
哩個就係廢老叫人睇開啲既結果

睇開啲>成個銀行系遭殃
其實寫到rey用時空門(反抗軍起義同lego星戰電影出過)想做啲嘢但走火失控
結果去咗6之後嘅legend宇宙,因為走火關係失哂憶同威能冇哂,之後被Jade家收養並取名Mara,之後⋯
同埋時空門咁暴走一次,仲可以將索龍由消失嘅結局拉返出嚟(好似係同Azra喺架滅星艦攬炒?唔太記得)然後做返索龍三部曲
呢場真係做得最好
仲有i did 嗰段
鬼佬睇嘢可能寬容啲
二來吓吓話你種族性別歧視,可能令到想大屌既人多一事不如少一事
睇完依段已經唔想睇埋落去
覺得好痛心

比你係ob1
知道自己入魔嘅徒弟未死
仲周圍殺人變左帝國首席打手
理性緊係想阻止佢
I will do what I must

但斬開左個mask
見到當年比自己leave it to lava 嘅Anakin
燒到爛面
人唔似人 鬼唔似鬼

係咪真係咁易落到手

人,係有感情嘅生物黎
理性知點做
但見到又做唔出
都無計

不過見到佢原力飛石真係做乜鳩
睇咁多年star wars 都唔知佢識依d
dark side 就話d ability some consider unnatural 姐
唔係想講ob1偷練dark side 下嘛
但7型唔係要精通所有劍型先學到咩
SW 應該唔會玩 MCU啲野
Anakin占咗高地都打輸?
要精通係因為 7 型本身難學,二黎練者太易墮落所以要提高門檻,而唔係因為佢最勁。但都唔係你精通就畀學 Anakin 同 Obi wan 想學都畀人 ban 哂。

其實每種劍型除咗 6 型都有佢優勝劣敗,唔會因為你用最難既就最勁,而且大多數 master 都精通好幾種再融入覺得有用既元素,最後各自變成獨特既型態。到最後主修咩型已經唔重要,重要既係人對戰既心態同經驗。order 66 時聖殿有一位係精通哂 7 種型既戰術大師叫 Cin Drallig ,最後一樣要比 Vader 殺死
那兩個演員本身幾好戲~
睇返3同ank鬥原力都55波

實力係真係top
既然而家都成日搵marvel啲人去寫sw唔擔保佢唔會咁做
睇到呢到真心好痛心 ob1 眼濕同時我都睇到想喊
白兵一向盲架啦話個頭盔遮曬vision嘛
咪TLJ咁呢到咪講佢根本唔care班嘍囉 都白話講出黎幾次啦 所以抵emperor質疑佢
我睇果時都有感動到
人係有感情
但 jedi必須要消滅sith
佢咁放一放佢累死幾多人?

十年前佢I will do what must
佢唔殺我理解
但十年後仲唔殺
dafuq you are doing
你都話到明then my friend is truly dead啦

點解I will what I must 咁經典咁型
就係個佢肯放下私人感情做必須做嘅野
就係手刃老友等佢唔好作惡
講又做唔出

呢幕正路拍法係大家都有殺意劈到對方殘血
vader爆頭盔obi見到佢真人猶豫咗一下
vader 開口guilt trip obi
實際上係delay 到有援軍
obi 講im sorry my fd is dead呢幾句
點知最後一擊之前已經有人黎護駕
其實唔計fan service
成套都拍得好差
vader 親自落到 order 要獨自面對既話,又真係冇人會夠膽援佢
索性且戰且退,抄返 rebel 搵野砸住佢等佢追唔上咪算
跟住比段類似rogue one嘅橋段咁

如果劇本要佢輸多次比obi
麻煩都比d 智力啊奸詐比佢
都未至於而家咁柒

我們都是天行者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞