[Disney+] Obi-Wan Kenobi 個人影集集中討論區(2)剩返最後一集

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
VADER 收埋果個Youngling條屍 係咪因為佢係唯一一個叫佢Master Skywalker既人?
係果個咩
唔係
個樣再戇居啲
聽過有兩個講法
一個話佢扮輸等anakin黎
一個就話佢自大唔練劍真係輸
點解我記得佢哋只係一路檔一路行開咗 唔係咁樣飛走嘅
成套Franchise都好多bug 位膠位
希望嚟緊Ahsoka正正常常啦
我覺得係3
佢係俾motherfucker剋
Force speed 又真係冇咩嘢喎,短時間內 boost 下姐
但之後無一個Jedi識用
我以前以為係隻dvd 花撚咗
重睇disney+ 屌你真係好on9

其實前傳第一集真係好epic fail
咁都剪得出街
快撚過超音鼠
好on9
其實從來都冇話 7型就一定係最勁,各劍型長處不一單純係睇使用者偏好邊樣同專精邊程度,大師級嘅甚至專精幾種劍型添

Yoda 用 4型 一樣可以 disarm palpatine
Kit Fisto 用 1 型一樣擋得到 palpatine 幾下
Obi 用3型同4型一樣打得贏 7型嘅 maul

Windu 曾經同obi 講過,Yoda 用4型係為咗彌補種族上劣勢,佢自己創新7型係為咗面對佢內心嘅黑暗,好似 obi 呢種唔係針對弱點而練嘅先係真正嘅大師,如果有人賭 obi vs windu 純格劍邊個贏,我都好可能買 obi
Yoda 嘅 force valor, force speed嘅上位版
幾時既Obi先
如果Ep3去計,比劍obi唔夠Dooku又唔夠anakin勁
咁無可能贏到windu
唔係突登架咩?
我以為要顯示jedi體能好勁
EP3 Obi (全盛期)

Form2 本身就 anti 劍手,連anakin 好幾次都要利用黑暗面先打得爆 dooku 防禦,再諗下後來vader 5型係連 dooku 都頂唔順嘅猛攻,都畀 obi 全部擋哂,同埋EP3 dooku 係用原力破 obi 防而唔係用劍。照咁計如果純用劍可能真係有機會守到 dooku 冇氣再反攻

Form7 其實就係利用狂熱 tap入原力驅動,快而狂亂嘅密集攻勢,但極易入黑暗面,windu 版本只係改良咗唔使黑暗面就用到,最屈係佢可以利用埋對手嘅黑暗面化,係 anti darksider,佢可以同 palpatine 僵持咁耐就係咁解。但Obi 唔係darksider,Windu 版7型最重要嘅優勢都冇埋。真正能夠左右佢兩個勝負並唔係劍型,而係Windu 獨有嘅技能shatterpoint
可能果陣拍Game of thrones咁樣既連續劇會好啲
Yoda知道虎毒不吃兒

由鳩你衝算

比著知你唔係打Vader係打PPT既話直接扑暈你算
我覺得係諗住萬一死咗都仲有 Leia 代替
其實係咪有好多人覺得呢套好睇?
我唔知聽邊個台話light side dark side 一半一半.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞