[Disney+] Obi-Wan Kenobi 個人影集集中討論區(2)剩返最後一集

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
EP9大減戲份,連同fin cp個位都俾個黑妹搶埋
Technical角度嚟講其實7,8都好出色
因為電影, 劇集拍出來的鏡頭, 大部分都係佢柒果堆(偏偏果1%柒都係致命位), 99%成功果堆冇拍出來

佢冇柒果堆戰績一係睇慢畫, 唔係就睇設定集.
佢成場打好重視環境/地形
但ani就一心想做9佢
最尾佢拎到high ground
唔講笑咁睇係好合理
仲要全程打住轉場地+成個星球冧擋
成段係設計得好好
再睇番呢套劇嘅所屬 "rematch of the century"
round 1 係採石場bbq,
round 2 係度掉石仔
我睇唔透
第9集開頭直頭套戲同佢講
豬西你留低啦冇人想睇你

今集真係崩哂 obi wan ep3 既力量設定,明明無論 force power 定劍都唔夠 vader 黎,十年過後冇修行過反而打到 vader 喪家犬咁,係咪即刻話佢 ep3 全程揸流攤

掉返轉如果係 vader 內心有矛盾而輸,又會顯得被搶老婆 (自以為),削自己人棍,有份搞走 ahsoka,又唔肯救老母等等既仇恨幾咁薄弱,果句 i hate you 聽到都想笑
我未睇~但聽你咁講我就唔想睇...
西屍嘅黃眼去咗邊
果場我覺得係Obi wan羸經驗同韌性(同負碌)
姐係vader能力高過佢勁多但係佢冇戰術硬攻
相反obi都打防守又睇地形又冇畀感情操控至羸
所以過咗10年vader照計係boss級會屌打佢
因為佢有埋經驗+冇果時咁衝動
感動牙
但今集都係咁衝動
比皇帝問佢係咪唔清醒
十年都冇進步過
理論上要係咁然後直駁落 EP4 死星決戰,vader 識得控制自己情緒冷靜同小心咁打敗 obi wan , 點知迪士尼整咗呢套劇出黎夾硬令 vader 柒多 3 次
唔講劇情邏輯,有幾個 scene 係值得睇既, ewan 同小妹妹既演技都值得睇

我自己睇完呢套野鍾意多咗 owen 兩公婆,如果真係要有第二季既話希望可以畀返多啲劇情佢兩個發揮下
結局
我睇撚咗啲咩
十年前佢禁住obi wan黎打只係臨尾香
但呢度obi係屌打佢
我未見過vader比人打到咁
Force is usually working in mysterious way.

mysterious way= 現實Disney鐘意點就點
其實一直表達obi唔夠anakin打但贏食腦
點解今集忽然力量性擊倒Vader
Force勁到痴晒線
vader係dark side10年唔知練左咩
都有集屌打左obi wan ge
obiwan果時force都用唔到咁
今集一用到就屌打vader
一個練dark side10年,一個切豬肉10年,都係obiwan贏
究竟obiwan點解會唔夠dooku打
印象中電影係啲人口講佢原力練到比得上yoda
劍術比得上windu
定邊個
但好似成日都唔夠打咁

呢句好似係obi wan同anakin講
冇記錯既話
喺"The force"的世界尋求合理是否搞錯了甚麼?
啱啱睇返外國星戰討論,原來 Lucasfilm 果邊早喺 2019 年就有人定性咗 EP4 時 Obi wan 係強過 Vader 唔怪得拍成咁
小儀
ep2 padme執行李果幕
係ani同padme講佢自己師父
我睇係粵配版我識背
"好似yoda咁有智慧, windu大師咁有力量, 可以做佢徒弟係我嘅福氣"

應該係客套說話黎唔洗認真
有咩問題
班JEDI大師都係俾量產白兵用光鎗圍死。
個迷你Leia咁得意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞